Tekst en beeld W. Morren-Klinck
Een kruidcake is een echte Hollandse lekkernij en perfect voor liefhebbers van kaneel, kruidnagel en steranijs. Deze cake is heerlijk kruidig en ook nog eens zó in de oven gezet. Hmmm!
Kruidcake
Ingrediënten:
200 gram (spelt)bloem, 150 gram bruine suiker of kokosbloesemsuiker, 2 eetlepels ahornsiroop of honing, 125 gram roomboter, 3 eieren, 1,5 theelepel (wijnsteen)bakpoeder, 125 milliliter (plantaardige) melk, snufje zout, 2 eetlepels koek- en speculaaskruiden
Nodig:
Cakevorm van 25 centimeter, mixer met garde
Oventemperatuur: Elektrische oven 180 °C/Heteluchtoven 160°C
Bereiding:
Verwarm de oven voor en bekleed de bakvorm met bakpapier of vet in met boter. Mix de roomboter met de suiker tot een romig mengsel. Voeg de eieren één voor één toe. Voeg de koekkruiden en de ahornsiroop toe en meng goed door.
Voeg nu de bloem, het bakpoeder, het snufje zout en de melk toe. Mix tot een mooi egaal beslag en giet het in de bakvorm. Zet de cake in de oven en bak in 40 minuten gaar. Laat de cake 10 minuten afkoelen in de vorm. Haal de cake uit de vorm en laat op een rooster afkoelen.
Tip:
Eet je glutenvrij? Vervang de bloem door 150 gram glutenvrij havermeel en 50 gram amandelmeel.
Eet Smakelijck!
Variaties op de kruidcake
- Voeg 1 appel, geschild en in blokjes, toe aan het beslag.
- Voeg 80 gram gehakte walnoten en 70 gram rozijnen toe aan het beslag.
Zelf koek- en speculaaskruiden maken?
Koek- en Speculaaskruiden
Nodig voor een klein potje kruiden:
4 eetlepels Ceylon-kaneel, 2 theelepels kruidnagelpoeder, 1 theelepel gemalen koriander, 1 theelepel gemalen anijszaad, 1 theelepel gemberpoeder, 2 theelepels nootmuskaat, ½ theelepel kardemom
Bereiding:
Meng alle kruiden door elkaar en bewaar in een afgesloten pot. Voeg de kruiden toe naar smaak of volgens het aangegeven recept. Gebruik je het zaad of bijvoorbeeld hele kruidnagels, stamp het kruidenmengsel dan in een vijzel tot een mooi poeder.
Dit recept verscheen in de GezinsGids van 22 februari 2024