altSinds zomer vorig jaar weten Sander en Ineke Davelaar uit Veenendaal met zekerheid dat hun dochter Jolien (2) last heeft van koemelkallergie. Ineke: „Voor we dat wisten, waren we heel wat maanden verder. Maar gelukkig weten we nu wat ze heeft!” „

Jolien kreeg vanaf drie maanden droge, rode plekken op de huid,” vertelt Ineke. „Vooral in haar gezichtje, maar later ook op haar rug, buik, armen en benen. Het leek erg veel op eczeem. Omdat ze verder niet veel huilde of andere klachten had, kregen we van de huisarts de ene zalf na de andere. Niets leek te helpen.”
Sander en Ineke lieten het daar niet bij. „Op eigen initiatief zijn we begonnen met koemelkvrije flesvoeding. Na een week zagen we al verbetering! We zijn er weer mee naar de huisarts gegaan, want als een arts de diagnose ‘koemelkallergie’ stelt, kun je de voeding vergoed krijgen. Bovendien wilden we zekerheid.”
Jolien kreeg weer gewone voeding, om het verschil goed te kunnen zien. Sander: „Jolien kreeg weer erg veel uitslag en werd erg onrustig, gaf veel jeuk aan. Dat zag je aan het schudden met haar hele lichaam. Toen ze acht maanden was, kregen we de bevestiging van de huisarts dat het erg op koemelkallergie leek. Zonder test mogen ze het niet met zekerheid zeggen, maar wij zagen genoeg!”

Test
Als Jolien zestien maanden is, krijgen de ouders Davelaar het advies van de huisarts om een koemelkallergietest te laten doen in het ziekenhuis, via de kinderarts. „Dat was ook om te kijken of ze het inmiddels overgroeid was. Helaas bleek dat niet het geval,” geeft Ineke aan. „Wij hebben haar op een heel streng dieet gehouden, maar na de test is het eczeem weer in erge mate terug. We hebben nu als advies gekregen om melk en andere producten op sojabasis te proberen. Dat zijn we nu aan het proberen en als dat goed gaat, kunnen we haar veel meer producten aanbieden. Gelukkig lijkt het goed te gaan.”

Eten
Jolien is nog erg jong, maar krijgt meer en meer in de gaten dat haar eten anders is dan dat van bijvoorbeeld haar zus Lisette. „Ze heeft heel goed door dat Lisette andere dingen krijgt, zoals een koekje of een snoepje,” zegt Sander. „Jolien krijgt alleen rijstwafels of rozijntjes. Het aanbod is beperkt, omdat we gemerkt hebben dat ze ook reageert op tarwe.”
Familie en vrienden weten van de allergie van Jolien. „Ze zijn allemaal goed op de hoogte van wat ze wel en niet mag. Het oppassen door familieleden is daardoor geen probleem.”
Als de Davelaars naar een verjaardag of feestje gaan, gaat er eten voor Jolien mee. Ineke: „Op verjaardagen moeten we heel alert zijn dat ze geen stukje cake of iets dergelijks van andere kinderen krijgt. Wij nemen altijd alles voor haar mee. In het begin vergeet je dat wel eens, maar nu gaat dat vanzelf.”

Niet anders
Sander en Ineke vinden het positief dat er kinderboeken zijn die de problematiek van een voedselallergie op een eenvoudige manier aan kinderen uitleggen. „Zo’n boekje zou ik zeker lezen als de kinderen wat ouder zijn. Het uitleggen via een verhaal op het niveau van kinderen is heel goed,” geeft Ineke aan. In één van de leesboeken wordt gesteld dat kinderen met een allergie anders zijn, maar toch ook gewoon. Ouders Davelaar vinden hun dochter niet anders. „Het verschil tussen Jolien en een ander kind is dat ze andere dingen eet,” legt Sander uit. „Het andere eten is om te voorkomen dat ze last heeft van eczeem. Want dat is erg vervelend.”