Ingrediënten voor 4 personen

Voor de gezouten karamelsaus: • 150 gram suiker 150 ml kookroom 75 gram roomboter Mespunt zeezoutvlokken

Voor de moelleux: • 50 gram cacao 100 gram pure chocolade (70%) 2 eieren 100 gram suiker 50 gram bloem

Bereidingswijze

Begin met het maken van de gezouten karamelsaus. Neem een ruime pan met dikke bodem. Liever te groot dan te klein. Bij het afblussen gaat de karamel namelijk erg bruisen. 

Laat de suiker zachtjes smelten op laag vuur. Let op, niet roeren! Wieg de pan eventueel zachtjes heen en weer om een gelijkmatige kleuring te krijgen. Zorg ervoor dat de karamel niet te donker wordt, want dat proef je. Dreigt dit wel te gebeuren, koel de pan dan in koud water en verwarm de karamel daarna opnieuw. 

Verwarm ondertussen in een ander pannetje de kookroom. Als de suiker volledig gesmolten is, voeg dan de kookroom toe. Roer het mengsel glad. Roer daarna de boter en de zeezoutvlokken erdoorheen. Laat de karamelsaus goed koud worden. 

Vet de vormpjes goed in met boter en bestuif de binnenkant met cacao. Schud de cacao die niet blijft plakken uit de vormpjes. 

Laat de chocolade en de boter in een steelpan op laag vuur smelten. 

Mix de eieren met de suiker en een snufje zout tot een romig mengsel. Voeg dan al roerend het chocolade-botermengsel toe. Zeef de bloem met de cacao boven de kom en spatel dit door het chocolademengsel.  

Vul de vormpjes voor twee derde met het chocolademengsel. Schep er daarna een lepel dik geworden karamelsaus in. Dek af met nog een laagje chocolademengsel. 

Bak de moelleux 8 tot 10 minuten af in een voorverwarmde oven (190⁰C). De cakejes zijn goed wanneer de buitenkant stevig is, maar de binnenkant moet nog vloeibaar zijn. 

Stort de moelleux op bordjes en schep er eventueel een bolletje ijs bij. Serveer meteen.