Kronkelige dijkweggetjes voeren de fietser naar pittoreske dorpjes, boom- gaarden vol bloesem, prachtig natuurschoon, de schitterende Heerlijkheid Mariënwaerdt, maar ook langs forten en stadjes. De Lingeroute zorgt voor eindeloos fietsplezier.

Het is het hele jaar door genieten van het fraaie rivierlandschap, maar – afhankelijk van het weer – zijn de maanden april en mei bij uitstek geschikt om deze tocht te maken. De appel-, peren en kersenbloesem zijn dan een lust voor het oog. Ook fietsers die uit zijn op een snufje cultuur of mikken op ‘kindervermaak’ kunnen hun hart ophalen.
Leerdam wemelt als Glasstad van de musea en galerieën. Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt heeft een rijke geschiedenis en in het gebied nodigen diverse forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie uit tot een bezoek. In de stadjes en dorpen, maar zeker ook in theetuinen en terrassen langs de route, is volop gelegenheid voor een hapje en drankje.


Historisch Heukelum

Leerdam is misschien wel de meest voor de hand liggende start- en finishplaats. De tocht voert vanaf hier over de kronkelige Lingedijk via de ‘vlekken’ Oosterwijk en Kedichem, het meer stadse Arkel via Spijk naar Heukelum. Het is niet direct het meest idyllische stukje van de tocht.
In het buurtschap Oosterwijk bestaat de mogelijkheid de dijk te verlaten en ter hoogte van recreatieterrein De Galgenwaard het voetveer over de Linge te nemen. De overtocht is razend populair bij voetgangers en fietsers en zorgt voor een versnelde kennismaking met het historische Heukelum. Aanrader is om even langs te gaan bij hofleverancier Bakker Van Voorden die de beroemde Heukelumse krakelingen verkoopt.
Vandaar gaat de tocht richting Asperen, waarbij het uitkijken geblazen is bij het passeren van de provincialeweg Leerdam-Vuren. Advies: neem de tijd, de verkeerssituatie rond de Lingedijk is blijkbaar zo onduidelijk dat hier regelmatig ongelukken gebeuren. Na de kruising is het leed direct weer geleden en gaat het op Asperen aan.


Forten

Pal na het doorkruisen van dit fraaie dorp slaat de onzekerheid toe. Enerzijds lokt de tocht over de dijkjes langs Gellicum en Rumpt met voortdurend uitzicht op de niet afgebouwde toren van de hervormde kerk van Beesd, anderzijds is een bezoekje aan Fort Asperen en het Fort bij de Nieuwe Steeg niet te versmaden. Fort Asperen is een torenfort dat onderdeel is van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het robuuste gebouw heeft drie verdiepingen en buitenmuren van anderhalve meter. Onlangs is het compleet gerestaureerd en voorzien van een glazen koepel.
Voor de jeugd is het Fort bij de Nieuwe Steeg misschien een nog grotere aanrader. De afgelopen jaren is het ‘Geofort’ uitgebouwd tot een educatieve attractie op het gebied van cartografie en navigatie. Er is een ‘intelligent’ doolhof en een Vleermuisspeeltuin. In de gracht wordt getoond wat er met het land gebeurt bij een overstroming.

Dit is een selectie van een artikel dat verscheen in de GezinsGids van 14 april