„Vrouwenwerk,” mompelt Arjen Schrier (16) als hij koffie moet zetten. „Die uitspraak hoor ik hier vaak,” glimlacht Frederik Dekker (20), woontrainer van het woonproject in Krabbendijke van de afdeling praktijkonderwijs (pro) van het Calvijn College. „Hier leren leerlingen alles wat komt kijken bij zelfstandig wonen, zoals huishoudelijk werk, contact onderhouden met buren en een kasboek bijhouden.”
De voordeur vliegt open. Gewapend met een boodschappentas komen drie jongeren de huurwoning binnen. Voor tien euro mochten ze inkopen doen voor koffietijd en het middageten. Ze krijgen meteen verdere instructies van woontrainer Dekker. „Goed jongens, jas ophangen, boodschappen opruimen en de wasmachine aanzetten. De waspoeder staat in het witte kastje. Daarna mag je koffie of thee maken.” De leerlingen van het Calvijn College gaan aan de slag.
Huurcontracten
Oud-leerlingen van de Zeeuwse middelbare school vonden dat ze te weinig voorlichting kregen over wonen. „Allemaal hebben ze een baan als ze de school verlaten, maar het onderwerp wonen en vrije tijd schoot erbij in,” vertelt Frederik. „We gingen op zoek naar een invulling hiervoor en hoorden van een woonproject in Friesland. Dat was inmiddels alweer gestrand, omdat er te weinig geld was. In samenwerking met MEE Zeeland kregen we hun ideeën opgestuurd en realiseerden we binnen een paar maanden dit huis, dankzij verschillende sponsors, zoals een woningcoöperatie, bank en een energieleverancier. Woningcoöperatie R&B Wonen stelde dit pand beschikbaar. Zij vinden het woonproject namelijk ook erg nuttig, want ze hebben veel te maken met wanbetalers en huurachterstanden. Leerlingen leren hier onder andere hoe ze rekeningen kunnen betalen en huurcontracten moeten ondertekenen.”
Schildpadden
Intussen geurt het naar koffie in de gezellige huiskamer. Er staan wat felgekleurde fauteuils en een zwarte bank. Op de tafel staan mooie, vrolijkgekleurde vazen. In de kast met glazen deurtjes staan gezelschapspellen en een stereo met een stapel cd’s. Voor wie niet anders weet, is dit een gewoon huis. In de hoek staat een aquariumpje waarin twee schildpadden zich lui voortbewegen. In de keuken hangt een papier opgeplakt: ‘Scoren met fatsoen. Ik zeg U tegen volwassenen’. De wasmachine bromt op de achtergrond. Alleen de kamertemperatuur is nog niet zoals het hoort. „Ik zou de stekker nog in het stopcontact doen. Hij is eruit, denk ik,” tipt Dekker. Arjen buigt zich over de thermostaat.
Leerlingen komen een half jaar lang elke week een dag in het huis. „Elke dag is er een programma: een dagopening, daarna het leerdoel opstellen en schoonmaken, boodschappen halen, koffiedrinken, huiswerk maken of een les uit een boekje doornemen. Dan opruimen, het kasboek invullen en evalueren,” somt Frederik Dekker op. „Aan het eind van de dag geef ik feedback.”
IJs
Arjen vindt het gezellig in het woonhuis. „Hier kun je praten met elkaar. Op school mag dat niet in de les.” Klasgenoot Hans van Eenennaam (15) weet niet wat hij leuker vindt. „Hier en op school is het eigenlijk even saai. Werken is veel leuker.” Arjen vindt het leuk om boodschappen te halen. „Ik kocht altijd het duurste, omdat ik dacht dat dat lekkerder was. Hier moet ik goedkoop boodschappen doen. Het is even lekker.” Hij heft het glas in z’n hand op. „Alleen de cola niet.” Hij somt op wat ze zojuist kochten: „Witlof, aardappelballetjes, krieltjes, slavinken, koek en cola. Het kostte tien euro en twintig cent.” Hans voegt toe: „Dat moet je niet zeggen. Dan ziet iedereen dat we meer dan tien euro uitgaven.” Maar Dekker vindt het, met het vlees erbij, niet veel geld. „Vandaag zei ik wat ze moesten eten. Soms mogen ze zelf kiezen, maar dan is het elke keer friet met frikadellen.” „En mosselen natuurlijk,” grijnst Hans. Arjan biecht op: „We kochten ook nog ijs.” Hans voegt gebroederlijk toe: „Het lekkerste ijs dat er bestaat. Het kostte meer dan twee euro. Maar we hebben het nog nooit gekocht. Klasgenoten zeiden dat we dat eens moesten doen.” Hij loopt naar de diepvries om de aankoop te showen. Als hij het kastje opent, vallen er meteen wat spulletjes uit. Na een poosje puzzelen zit alles er weer in.
Dit is een selectie uit een artikel dat verscheen in het ZomerNummer van de GezinsGids.