Donkere wolken pakken samen boven christenen in India. De premier heeft openlijk de ambitie uitgesproken dat er wat hem betreft vanaf 2022 geen christenen meer in het land zijn. Toch houden christenen stand: „We hoeven niet bang te zijn, want we mogen geloven dat de Heere deze wereld heeft overwonnen.”

Evangelist Matthew: „ik was analfabeet, maar leerde op  een wonderlijke manier de Bijbel lezen”

Het huis van evangelist Matthew is nog in aanbouw. Het vorige werd verwoest tijdens een storm, nu al weer een jaar geleden. Samen met zijn vrouw woont hij nu in een klein, tijdelijk huis van drie meter breed en zes meter lang. 

Droom

De regen tikt op het dak van golfplaten. Evangelist Matthew zit op zijn bed. Boven hem zijn alle persoonlijke eigendommen opgestapeld op een plank. 

De evangelist vertelt: „Toen ik jong was, heb ik Gods stem gehoord: ‘Ook jij zult Mij dienen!’ Ik worstelde een jaar met deze roeping. 

Ik was analfabeet en heb in mijn leven nog nooit een school vanbinnen gezien. Ik had al een Bijbel gekregen van iemand, maar die kon ik niet lezen. Hoe zou ik God kunnen dienen? 

Later kreeg ik een droom, waarin de Heere God met Zijn Woord opnieuw tot mij sprak. Toen ik na deze droom wakker werd, gebeurden er wonderlijke dingen. Ik leerde de Bijbel zelf lezen! Na een korte studie ben ik de kerk gaan dienen als evangelist.” 

De aanval

Terwijl zijn vrouw in de keuken druk bezig is met het bereiden van heerlijk ruikende gerechten, zijn er enkele dorpsgenoten het kleine huisje binnengelopen. Allemaal christenen en allemaal gevlucht na die vreselijke dag in 2008. 

Matthew: „Op 27 augustus 2008 om één uur in de middag kwam een groep van de RSS ons dorp binnen. Ze vielen de kerk aan en plunderden het gebouw. Vervolgens staken ze de kerk en heel veel andere huizen in brand. Samen met mijn vrouw en de andere christenen zijn we het bos in gevlucht. We waren ons leven niet zeker! 

Eén dorpsgenoot en kerklid is tijdens deze aanval om het leven gekomen. Ze hebben hem in stukken gehakt en zijn lichaam verbrand.”

Bang

De evangelist kijkt vertwijfeld als hij verder gaat met zijn verhaal. „De overheid heeft ons deze plek gegeven. Zo’n vijftig kilometer van ons oude dorp. Hier moeten we een nieuw dorp bouwen. Maar we zijn bang, we zijn alles kwijtgeraakt en hier zijn nauwelijks voorzieningen. En ons nieuwe dorp werd vorig jaar ook nog eens getroffen door een zware storm.”

U kunt meer ervaringsverhalen van christenen in India lezen in de GezinsGids van 27 februari 2020.