Vier mensen over hun keuze om geen smartphone te nemen. Om uiteenlopende redenen. Het getringel, gepiep en gezoem van een smartphone missen ze niet. De gevolgen van de macht die een smartphone heeft ervaren ze óók niet. 

Ds. J. Belder (63) stamt naar eigen zeggen niet alleen uit de vorige eeuw, hij is ook van voor de digitale revolutie. Zelf heeft hij geen smartphone, maar wel een mobiele telefoon. „Die heb ik bijna nooit bij me. Als ik deze telefoon wel meeneem, is dat dankzij mijn vrouw. Ik ben geen technofiel, iemand die verzot is op techniek. Evenmin technofoob, in de zin van er allergisch voor te zijn. Eerlijk gezegd heb ik zeer geringe interesses op het terrein van techniek. Bij elk technisch apparaat knap ik al af op de eerste bladzijde van de gebruiksaanwijzing. Ik ontdek in mijn auto na tien jaar nog steeds nieuwe functies. Altijd bij toeval.”

Enkele jaren had Bernard Flier (36) uit Lienden een smartphone. Aanvankelijk dacht hij niet zonder te kunnen, vooral gezien zijn werk als mede-eigenaar van een boomtechnisch adviesbureau. Tot de vader van acht kinderen door een vriend herhaaldelijk en vanuit Gods Woord gewaarschuwd werd voor de gevaren van de smartphone. „Nu weet ik dat je geen kluizenaar hoeft te zijn om zonder smartphone te leven.”

Hilde Bom (23) uit Apeldoorn heeft nog nooit een smartphone gehad. Sterker nog, ze heeft in haar leven nog nooit een mobiele telefoon gekocht. „De meeste mensen zeggen: ‘Respect dat je dat volhoudt, het levert je vast veel rust op’. Sommigen vinden dat ik het eigenlijk niet kan maken om geen smartphone te hebben, omdat het lastiger is voor anderen. Daar trek ik mij niet veel van aan.”

Dominik de Bruijne (23) uit Ermelo studeert theologie op de universiteit in Apeldoorn. Hij heeft nog nooit een smartphone gehad. „Blijkbaar is dat met theologiestudenten vaker zo. Er is bij onze studie een heel aantal mensen dat geen smartphone heeft, maar daarbuiten ken ik bijna geen jongeren die geen smartphone hebben.”

Lees meer over Ds. Van Belder, Bernard, Hilde en Dominik in de GezinsGids van 30 augustus 2018.