Tekst A. Bijl beeld Gerben Vat

Job en Lisanne de Visser wonen in de voormalige bovenmeesterwoning in de Schoolstraat in Meteren. Het stel verbouwde begin dit jaar een deel van de woning tot appartement. „We delen de woning graag met onze gasten,” zegt Lisanne (26). „Het is een soort kruising tussen een appartement en een Bed & Breakfast.”

Geitjes

Job en Lisanne verhuisden ruim een jaar geleden van Middelburg – de geboortestreek van Job – naar de Betuwe, waar Lisanne vandaan komt. In Zeeland verbouwden ze hun huis. Daarna hadden ze de smaak zo te pakken dat ze daar in Meteren gewoon mee verdergingen.

„Vorig jaar hebben we de benedenverdieping volledig aangepakt. Begin dit jaar zijn we begonnen met de verbouwing van het andere deel van de benedenverdieping – een stukje van de oude school – tot appartement.

Begin twintigste eeuw was ons huidige appartement de ingang van de school. Vanaf 1978 werden huis en school gebruikt als dorpshuis. Job heeft alles zelf verbouwd. Er is veel tijd en liefde in gestoken.”

In Meteren gaan zowel de wensen van Job als van Lisanne in vervulling. Lisanne: „Het leek mij leuk om een paar geiten in de tuin te hebben. We hebben ruimte naast onze woning voor een mooie geitenwei. Daar lopen nu twee geitjes.

Job wilde altijd een deel van ons huis verhuren als appartement of B&B. We gingen dan ook op zoek naar een huis waarbij dat mogelijk was, zonder dat we onze vrijheid en privacy hoefden op te geven. Dat hebben we gevonden!”

Stroopwafel

Job en Lisanne de Visser hebben gekozen voor een eigen invulling van het B&B-concept. „We wilden eerst een ‘echte’ B&B beginnen, inclusief ontbijt en mogelijkheid voor avondeten.

Ontbijt is echter lastig te combineren met ons werk. We werken allebei fulltime en gaan ‘s morgens vroeg van huis. Je kunt gasten niet verplichten om rond zeven uur al te ontbijten. Vandaar dat ze hun eigen broodje af mogen bakken.

In het appartement kunnen gasten koffie en thee zetten en er ligt een lekkere stroopwafel klaar als ze aankomen. Ze hoeven niets mee te nemen. De keukendoeken en handdoeken liggen klaar en het bed is opgemaakt.”

Vooraf oriënteerde het stel zich bij andere B&B’s om ideeën op te doen. „In december liepen we een stuk van het Pieterpad. In Venlo spraken we met een eigenaar van een B&B. Hij gaf ons veel informatie en we kregen zijn businessplan te zien.

Wij waren van plan om voor onze gasten fietsen klaar te zetten. Volgens de B&B-houder heeft dat geen zin, omdat veel mensen hun eigen fiets meenemen.

Daarnaast wilde Job graag koken voor onze gasten. Op zich een leuk idee, maar op dit moment past dat niet bij ons ritme. Daarom hebben we een keuken in het appartement geplaatst, zodat de mensen zelf kunnen koken. Misschien dat we in de toekomst toch nog gaan koken voor onze gasten.”

Dit is een voorproefje van een tweeluik – over ‘logeren in een B&B’ – dat verschijnt in de GezinsGids van 7 oktober D.V.