„Wij vinden het ontstaan van WhatsApp-groepen in Alblasserdam ronduit supergaaf,” reageert wijkagent Arjan de Haan op de initiatieven in zijn gemeente. „Wij kunnen en willen niet zonder de oplettende burger!”

De wijkagent ziet een duidelijke meerwaarde in de buurtpreventiegroepen. „Bijna iedereen heeft tegenwoordig een smartphone. Dat ding is bij veel mensen bijna ‘vergroeid’ met hun hand. Mensen zien bovendien heel veel, maar blijven graag binnenshuis, omdat ze veilig willen zijn. Ze gaan niet zomaar achter een boef aanrennen en dat is ook niet de bedoeling.

Hij is niet bang dat het uit de hand loopt met mensen die te ver gaan in hun drift. „De groepen corrigeren ook zichzelf wel. Wanneer iemand iets verdachts ziet, kan de ander – als hij of zij dat zelf al niet doet – hem instructies geven over bijvoorbeeld het fotograferen ervan,” aldus De Haan.

Successen kan hij ook noemen. „Ik heb wel tien voorbeelden van successen in Alblasserdam, ook al leidt niet elke app tot de aanhouding van een verdachte. Eén keer zag iemand een ‘rare man’ foto’s maken van woningen. Die hebben we inderdaad staande kunnen houden.

Lees meer over buurtpreventiegroepen in de GezinsGids van 22 juni 2017.