Allemaal mensen met verschillende leeftijden, diverse karakters en verscheidene gewoontes bij elkaar in één vakantiehuis. Een chaos? Of een gezellige boel? Andrea Hoogendoorn-Pellikaan (30) deelt haar ervaringen.

Familie Pellikaan gaat al jarenlang met elkaar op vakantie. Ze vinden het heerlijk. „Ons ouderlijk gezin bestaat uit zes kinderen. Iedereen is getrouwd en er zijn acht kleinkinderen. Afgelopen winter waren we dus met tweeëntwintig mensen op wintersport. Het is heerlijk om tijd voor elkaar te hebben en tijd door te brengen met neefjes en nichtjes.

Ik het mooi om elkaar te ondersteunen en de taken te verdelen. De één past tijdens het skiën op de kleinste kinderen, de ander kookt en de volgende wast af. Zo heeft iedereen tijd om te ontspannen. Ook leer je geduldig te zijn, jezelf aan te passen en je ontdekt dat je je niet moet bemoeien met elkaars gezin en opvoeding.”

Een geschikte accommodatie is erg belangrijk, zegt Andrea. „We letten er altijd op dat de huiskamer ruim genoeg is. Als die te klein is, kunnen volwassenen niet fatsoenlijk met elkaar praten als de kinderen spelen. We hadden eens een huisje met één slaapkamer en een slaapzolder. Dat was erg gezellig, maar kostte wel wat nachtrust.”

Andrea lacht even. „Aan het einde van de vakantie is het ook goed om weer uit elkaar te gaan. Twee weken samen is lang zat.

Lees meer over ‘Met de hele familie op vakantie’ in de GezinsGids van 22 juni 2017.