Gehaktballen: ieder gezin heeft er zijn eigen recept voor. Dit keer staan er Zweedse gehaktballetjes op het menu. Met groenten, tomatensaus en pasta maak je zo een heerlijke maaltijd.
Tekst en beeld W. Morren–Klinck
Ingrediënten voor 3-4 personen:
• 400 gram rundergehakt • 400 gram sperziebonen • 1 rode paprika • 1 ui • (glutenvrije, linzen-)fusilli
Kruiden voor het gehakt: • 2 eetlepels sojasaus • ½ theelepel knoflookpoeder • 1 theelepel lavas • 1 theelepel bieslook • 1 theelepel basilicum • ½ theelepel • kurkuma • 1 theelepel paprikapoeder • ½ theelepel korianderpoeder • ½ theelepel gemberpoeder • ½ theelepel komijn • flinke snuf nootmuskaat • snuf cayennepeper • 1 ei • 1 (glutenvrije) cracker • (Keltisch) zout en peper naar smaak
Voor de tomatensaus: • 600 gram tomatenpassata • 1 gesnipperde ui
• 1 gesnipperde teen knoflook • 2 theelepels Italiaanse kruiden • (Keltisch) zout en peper naar smaak • ½ theelepel bouillonpoeder • optioneel 1 theelepel sambal als je van pittig houdt
Bereiding
• Kook de fusilli gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de bonen beetgaar en snijd de paprika in reepjes en de ui fijn.
• Snipper de ui en kruimel de cracker voor de gehaktballetjes fijn. Meng de ingrediënten voor de ‘kruiden voor het gehakt’ met het gehakt en kneed dit goed door elkaar. Draai er ongeveer zestien gehaktballetjes van ter grootte van een pingpongballetje. Smelt olie of boter in een ruime pan en bak hierin de balletjes rondom bruin en gaar. Tip: voeg, zodra de gehaktballetjes goed bruin zijn, wat water toe om aanbakken te voorkomen.
• Doe alle ingrediënten voor de tomatensaus in een pan en laat zo’n 10 minuten inkoken.
• Haal de gehaktballetjes uit de pan
en fruit, in dezelfde pan, de ui, paprika en bonen zo’n 4 minuten. Voeg de tomatensaus toe, samen met de gekookte fusilli, en meng het geheel goed door. Serveer het gerecht met de gehaktballetjes.