Tekst A.M. Heijboer-Schulenburg Beeld Rosalie Hattem

Zelf zaaien, samen schoffelen en met z’n allen genieten van gegroeide groenten. Een moestuin voor kinderen is leuk en leerzaam én levert veel op. Maar wat dan precies? Met welke groenten begin je? En wat als het tegenzit? Moeder Arja Kerpel: „We eten nu nog steeds van de wortels die Arthur (7) heeft gezaaid. Niet netjes recht, maar ze groeiden wel.”

Michiel en Arja Kerpel hebben al ruim twaalf jaar een flinke moestuin. „We hebben onze kinderen, Manoah (12) en Arthur (7), al vanaf dat ze jong zijn erbij betrokken. Toen ze nog klein waren, was het vooral helpen met bonen leggen. Toen ze ouder werden, mochten ze helpen met oogsten.” Michiel en Arja laten de kinderen helpen naarmate ze er zin in hebben. „Toen ze iets ouder werden, vonden ze het leuk om een eigen stukje grond te hebben. Dat hebben we toen gedaan.

Michiel nam ze mee naar de winkel en liet ze zaadjes uitkiezen. Je hebt in de winkel ook leuke zakjes zaad voor kinderen, zoals Tommy Tomaat. Ik merk dat de kinderen bij het zaaien enthousiast zijn, tijdens het groeiproces wat stimulans nodig hebben en het oogsten echt een feest vinden,” vertelt Arja.

„Aardappels oogsten vinden ze net schatgraven. En dat is het eigenlijk ook. Het is zo leuk om met je handen in de grond te grijpen en al die aardappels boven te halen.”

Uitleggen

Arja adviseert om klein te beginnen met een moestuin voor kinderen. „De kinderen vinden het voorzaaien al heel leuk. Je kunt ervoor kiezen om zaad te nemen waarbij je snel resultaat ziet, zoals tuinkers, al vonden onze kinderen dat niet zo lekker. Sla, zeker pluksla, groeit snel en daar heb je ook niet veel ruimte voor nodig.

Fruit vinden kinderen vaak leuk. Aardbeien kunnen ook makkelijk in een pot gekweekt worden.

Geef de kinderen verantwoordelijkheid en leg uit wat je doet. Als ik zaai, geef ik bijvoorbeeld aan waarom ik er zo veel ruimte tussen laat, omdat de groente later zo groot wordt.”

Bloemen

Arja merkt dat de kinderen ook erg van de bloemen in hun moestuin genieten. „Er zijn verschillende bloemen die je in de moestuin kunt zaaien, zodat ze insecten weghouden of juist aantrekken. Afrikaantjes bijvoorbeeld.

Ik had als kind een bloementuintje. Ik weet dat nu nog, ik vond dat zo fantastisch! Ik heb een foto in mijn plakboek dat ik heel blij tussen die bloemen zit. Het is zo mooi om een eigen stukje te hebben.

Nu leer ik heel veel van Michiel en hij heeft de kennis weer van zijn vader en opa. Die kennis zit in de familie en wordt nu zo doorgegeven.

Op het moment doe ik een opleiding ‘ecologisch tuinontwerpen’. Daarbij leer je hoe je de kringloop in de tuin gesloten maakt en hoe je kunt composteren. Met die kennis doe ik ook mijn voordeel weer op voor de moestuin.”

Kinderen

„Manoah had afgelopen zomer een eigen hoekje waar ze onder andere een courgetteplant had staan. Vlak daarnaast stonden kolen, maar die hebben het niet gered, omdat ze helemaal overschaduwd werden door de courgette. Dat hoort ook bij het moestuinieren, dat het soms tegenvalt en daar leren kinderen van.

Dit jaar hadden we voor het eerst watermeloen. Daar is Manoah dan echt druk mee. Ze kijkt elke dag hoe groot hij is en of het steeltje nog niet gebroken is,” vertelt Arja.

Zoon Arthur had de afgelopen zomer wortels gezaaid. Glimlachend: „Niet netjes in regels, maar daar eten we nu nog kilo’s van. Hij had pas aan tafel geen zin in wortels, maar als ik dan tegen hem zeg: ‘Weet je nog, dat zijn de wortels die jij gezaaid hebt?’ dan eet hij toch zijn bord leeg. Ik merk dat de kinderen makkelijker eten als ze weten waar het eten vandaan komt.”

Hoe leuk een moestuin ook is, er kleven ook nadelen aan. „Net als wanneer je een konijn hebt, dan moet je ook het hok verschonen.

Ik vind echter dat een moestuin voor de kinderen gewoon een ‘feestje’ moet blijven. Het is voor mij een bewuste keuze om de kinderen niet te verplichten vervelende klusjes te doen. Onze kinderen moeten uiteraard echt hun bijdrage wel leveren met klusjes in huis, maar ik vind dat de moestuin voor hen vooral leuk moet zijn. Ik merk nu dat ze echt met plezier meehelpen met onkruid trekken en dergelijke en ik hoop dat dit zo blijft.”

Dit interview verscheen in een artikel over ‘een moestuin starten met je kind’, uit de GezinsGids van 23 maart 2023.