‘Onze kinderen (17, 15, 10, 7, 5 en 2 jaar) zijn moeilijke slapers. Zijn er tips voor kinderen om goed in slaap te komen? Bij de oudste kinderen is de bedtijd nogal eens een discussiepunt. Zijn er richtlijnen te geven over tijden?’

Door de Universiteit van Amsterdam en de GGD aldaar is in het schooljaar 2015-2016 onderzoek gedaan naar slaap en slaapproblemen onder schoolgaande jongeren in Amsterdam. In maart 2017 berichtten verschillende kranten over de uitkomst van het onderzoek.

Uit het onderzoek bleek dat een tiener die niet voldoende slaapt, meer kans loopt op het ontwikkelen van angstklachten, symptomen van ADHD en een verminderd concentratievermogen.

Slaapproblemen kunnen tot verschillende klachten leiden, die ook schoolprestaties raken. Niet alleen het concentratievermogen vermindert, ook het geheugen en de motivatie verminderen door een slechte nachtrust. Verder komen prikkelbaarheid en depressie voor.

Tips voor een goede nachtrust

Rust en frisse lucht: Zorg voor een rustige (opgeruimde) slaapkamer met goede ventilatie.

Geen lege maag: Ga niet met honger slapen, eet eventueel een klein hapje (bijvoorbeeld fruit of yoghurt) voor het naar bed gaan. Een beker warme melk drinken of kruidenthee (bijvoorbeeld van venkel, citroenmelisse of oranjebloesem) helpt ook

Lees nog meer tips in de GezinsGids van 23 november 2017.