Borstvoeding, iets heel moois en waardevols. Toch roept dit onderwerp bij sommige moeders ook gevoelens van verdriet en teleurstelling op. De ervaringen kunnen heel verschillend zijn. Moeders Mariska (39) en Gertrude (37) kunnen daarover meepraten. „Als mensen zeggen: ‘Zo, die ziet er goed uit!’ geeft dat wel voldoening.”

Ze vonden het allebei eigenlijk wel vanzelfsprekend om borstvoeding te gaan geven. Mariska’s moeder had altijd borstvoeding gegeven en toen zij zelf trouwde, was haar jongste zusje nog maar zeven jaar. „‘Ik ga het zeker ook proberen’, dacht ik. Het is goed voor het kind en ook nog voor de portemonnee’. Het hele intieme idee erbij had ik toen nog niet, dat kwam pas toen het kind er was. Het is zo geweldig mooi om mee te maken hoe het kindje – als het net geboren is – zelf de borst zoekt en gaat drinken. Bij elk kind is dat weer zo bijzonder!”

Ook Gertrude vond het logisch om te proberen borstvoeding te geven, ook omdat ze zich erg interesseert in alles wat met gezondheid en natuurlijke voeding te maken heeft. Spontaan noemt ook zij dat bijzondere moment meteen na de geboorte: „Dat de baby als hij op je buik wordt gelegd zelf de borst zoekt, pakt en gaat drinken, dat is zoiets bijzonders! Dat maakt me verwonderd over de schepping. Dat dit zó ingeschapen is.”

Dat borstvoeding ook weleens moeilijk zou kunnen zijn, daar hadden beide moeders van tevoren niet echt bij stilgestaan. Dat het pijnlijk kan zijn, bijvoorbeeld. Dat was het de eerste twee weken wel, vertelt Gertrude. „Toen moest ik wel op m’n tanden bijten. Ook had ik de eerste weken – bij elk kind weer – het gevoel dat de melkproductie niet op gang kwam.

Lees meer over de voordelen en de vooroordelen van borstvoeding in de GezinsGids van 12 oktober 2017.