Tekst P.J.A. van Nederpelt beeld Anneke Vat-Pul

Het is een ingrijpende verandering: van de basisschool naar de middelbare school. Niet alleen voor de tieners zelf, maar ook voor ouders betekent het een nieuwe fase. Andrea Heuvelman (36) uit Krimpen aan den IJssel ziet haar oudste dochter Elaine naar de brugklas vertrekken. „We zijn heel benieuwd hoe ze het gaat doen op de nieuwe school.”

„Onze oudste dochter Elaine hoopt na de zomervakantie naar het Driestar College in Lekkerkerk te gaan. Ze heeft vanuit de basisschool advies ‘basis’. Met leerwegondersteunend onderwijs (lwoo) zal ze in een basis-klas komen,” vertelt moeder Andrea Heuvelman. Ze is schippersvrouw en Elaine is de oudste van haar drie kinderen.

„We zijn heel blij met deze leerwegondersteuning, omdat Elaine op de basisschool al langer rekenen en taal op haar eigen niveau volgde. Ze heeft dat altijd als heel fijn ervaren en ging elke dag weer met plezier naar school, misschien ook omdat er meer kinderen in de klas waren die een eigen leerstofpakket hadden. Ook hebben wij als ouders altijd benadrukt dat ze uniek is met haar eigen gaven en talenten.

Inmiddels heeft ze de klassenlijst van het Driestar College gehad. Daar keek ze erg naar uit. Gelukkig kent ze een groot deel van de kinderen al, van school, maar ook uit de kerk.”

Kleine klas

„Als ouders hebben we ons goed verdiept in welke school we het best bij onze dochter, maar ook bij onze identiteit vonden passen. Vanuit Krimpen kun je namelijk voor verschillende scholen kiezen. Vanuit onze kerk, de oudgereformeerde gemeente in Krimpen aan den IJssel, gaan de meeste kinderen naar het Driestar College.

We hebben wat informatie aan ouders van deze kinderen gevraagd, maar ook aan ouders van het internaat, over hoe zij het onderwijs op de Driestar ervaren. Iedereen was daar erg positief over.

Ook hebben we gekeken wat de leerwegondersteuning op de diverse scholen daadwerkelijk inhield. In Lekkerkerk houdt het in dat Elaine in een kleine klas komt.

We weten uit ervaring dat dit heel fijn is voor haar. Zo lukte de zwemles niet, totdat we haar in een klein groepje lieten zwemmen. Binnen tien maanden had ze toen haar A- en B-diploma.

Ook de afstand naar de school hebben we in ons keuzeproces meegenomen. Andere scholen liggen meer in een stadse omgeving en dan zou Elaine langs drukke wegen moeten fietsen. Lekkerkerk heeft een heel andere uitstraling.

Oud-leerling

Als gezin zijn we ook naar de open dag van de Driestar in Lekkerkerk geweest. Voor mij was het de eerste keer dat ik daar binnenstapte en de sfeer voelde direct heel fijn aan. Mijn man heeft er zelf als leerling gezeten en kwam allemaal oud-leraren tegen, die het leuk vonden dat hij nu voor zijn dochter kwam kijken.

Op zo’n open dag kun je allemaal gastlessen bezoeken. Wij hebben ook een paar lessen bijgewoond. De docenten laten dan op een leuke manier zien wat de school allemaal in huis heeft.

Toen we als ouders een besluit hadden genomen, hebben we dat ook met onze dochter besproken. Dat was nog wel even een dingetje, omdat ze net naar de open dag van De Swaef in Rotterdam was geweest. Dat is een school waar heel veel praktijklessen worden gegeven en Elaine zag zichzelf daar al zitten.

We hebben toen open besproken dat we dit voor nu te ver fietsen vinden en dat niemand van haar school daarheen gaat. Mogelijk kan ze in de derde klas, als de lwoo-ondersteuning stopt, de overstap maken naar deze school. En toen was het voor haar ook goed.”

Nieuwe kleur

Er verandert dus veel de komende tijd voor het gezin. „Dat is wel even wennen. In groep 7 was ik daar als moeder nog helemaal niet mee bezig, en dan moet je in groep 8 opeens over al deze dingen na gaan denken.

Naast de verandering van school gaat Elaine ook op het internaat naar de vo-groep. Aan het begin van groep 8 zei ze elke keer: ‘Mam, regel maar dat ik op mijn oude groep kan blijven’, maar nu ze eenmaal boven is wezen kijken, heeft ze er echt zin in.

Dat komt mede doordat ze een eigen slaapkamer met badkamertje krijgt. Haar slaapkamer heeft ze al in een nieuwe kleur geverfd en ze krijgt ook een hoogslaper met een bureau eronder.”

Mobiel

„Voor mij als moeder is het wel echt een proces van loslaten,” zegt Andrea. „Op heel veel vlakken. Op de basisschool ken je bijvoorbeeld alle kinderen uit de klas en hun ouders. Dat wordt nu anders. Een ander verschil is dat de kinderen een mobiel hebben. Elaine heeft hem eind groep 8 van ons gekregen en we hebben hem zo ingesteld met Family Link dat ze er maar één uur per dag op kan. Ook mag ze hem nu overdags niet meenemen, alleen in het weekend.

Als ze straks in de brugklas zit, hoop je als ouders deze regels vast te kunnen houden, ook als Elaine meer schoolwerk op de computer moet doen. We praten veel met de kinderen over waarom we deze regels rond mediagebruik belangrijk vinden.

Het derde waarin we Elaine moeten loslaten, is dat ze straks naar school gaat fietsen. Dat gaat dan door weer en wind, hè. Mijn man is daar gelukkig nuchter in, maar als ik dan een verhaal hoor dat er weleens kinderen in de sloot waaien, heb ik het niet meer.

In de zomervakantie hopen we de route op de fiets met haar te verkennen. We hebben van andere ouders al een goede tip gehad dat je in de winter een andere route moet kiezen die goed verlicht is. Met zulke adviezen zijn we heel blij.

Ook hebben we met Elaine besproken hoe ze het aan kan pakken om met een groep te fietsen. Ze vindt het best lastig om op iemand af te stappen, dus hopelijk helpt het haar dat we haar daarin tips hebben gegeven.”

Kluis

Met alleen de keuze voor de school waren Andrea en haar man er nog niet. „We moesten als ouders ook allerlei praktische zaken regelen. Zo kregen we opeens een mail van de Driestar dat er voor gym een shirt besteld moest worden met het logo van de school.

Een volgende mail ging over de aanvraag van een kluisje. Hierbij moesten we kiezen tussen een klein en een groot kluisje. Ik heb toen naar mijn schoonzus geappt die al wat kinderen op het voortgezet onderwijs heeft.

Inmiddels weet ik dat in een kleine kluis alleen je mobiel past. Voor Elaine is dus nu een groot kluisje aangevraagd, zodat ook haar boeken en eventueel gymspullen erin kunnen.

Verder kregen we nog een prijslijst met de kosten die we in het eerste schooljaar kunnen verwachten. Maar dat is niet iets wat we met Elaine gedeeld hebben.

Les

„Ik hoop samen met Elaine schoolspullen uit te gaan zoeken. Ze loopt zich nu al bij de HEMA te verlekkeren over wat ze allemaal leuk vindt, maar ze heeft nog geen idee wat ze echt nodig heeft. We gaan samen een lijstje maken en plannen dan een moeder-dochteruitje. Verder gaan we samen een nachtje weg naar een bed and breakfast in Sprang-Capelle, ook zo’n fijn moeder-dochtermoment.

En als de boeken binnen zijn, kunnen we kaften, hè? Gelukkig heb ik daar vroeger veel mee geoefend, dus dat komt vast goed.”

Andrea en haar man zijn heel benieuwd hoe Elaine het gaat doen op haar nieuwe school. „Krijgt ze vriendinnen? Hoe gaat het met het huiswerk? Hoe zal ze zich ontwikkelen? Allemaal dingen die je niet in de hand hebt, maar die je wel bezighouden. Voor ons als ouders is het een les om te leren loslaten en alles over te geven aan de Heere.”

Dit artikel verschijnt in de GezinsGids van 24 augustus 2023 en is onderdeel van een groter artikel over ‘je kind naar de brugklas’.