altJe wordt met een schok wakker. ‘Waar ben ik? O, ik lig in mijn bed, op mijn eigen kamer’. Terwijl je dit bedenkt en om je heen kijkt, voel je de angst en benauwdheid nog in je lichaam. De laatste flitsen van de bange droom schieten weer door de gedachten. Je zat vast, je kon niet weg en ‘ze’ wilden je pakken. Je wilde gillen van angst, maar je had geen stem. Je blijft even in je bed liggen om de angst te verwerken en om te realiseren dat de droom echt niet waar is.

Nare dromen, iedereen kan er wat over zeggen, maar waar komen ze vandaan? Je hoort weleens zeggen dat dromen bedrog zijn. Dat is niet waar, maar tegelijkertijd ook wel. Het is niet waar, want de gebeurtenis uit je droom heeft zich niet echt afgespeeld. Maar de gevoelens die bij de gebeurtenissen uit die droom passen, zijn in veel gevallen wél waar. Het zijn gevoelens over eerdere gebeurtenissen die je hebt meegemaakt. Soms kan het ook angst zijn voor dingen waarvan je bang bent dát je ze ooit zult meemaken. Er wordt wel gezegd dat dromen een verzameling zijn van beelden, geluiden, gedachten en gevoelens die iemand ervaart in de slaap.


Onzekerheid

Als je gaat slapen, werkt je geest door en voelt, beleeft en verwerkt dan de dingen die je overdag hebt meegemaakt. Slapen en dromen zijn een heel goede manier om alle dingen die je meemaakt opnieuw te ordenen en een plaatsje te geven in je gevoelsleven en herinneringen. In dromen beleef je dus de dingen die je eerder hebt meegemaakt, maar dan in een andere volgorde of verwerkt in andere gebeurtenissen. Bijvoorbeeld: als je overdag op school ergens onzeker over bent en je wilt er met niemand over praten. Als dat onzekere gevoel dan blijft, heb je kans dat je er later over gaat dromen. Die droom hoeft dan niet over hetzelfde onderwerp te gaan, maar in die droom komt wel het gevoel van onzekerheid naar voren. Heel erge gebeurtenissen, zoals ongelukken, kunnen terugkomen in dromen. Maar ook minder ernstige dingen of juist mooie gebeurtenissen.


Dromen in de Bijbel

In de tijd van de Bijbel droomden de mensen ook, soms hadden die dromen een andere betekenis. Mensen uit de Bijbel droomden niet alleen maar om gebeurtenissen te verwerken, maar ze hadden ook dromen waarin de Heere zich aan hen openbaarde. De Heere liet door middel van dromen zien wie Hij was en ook wat Hij wilde. Een voorbeeld daarvan is Jacob, die droomde van de ladder die tot aan de hemel reikte en de engelen die op en neer gingen, zie Genesis 28. Zo zijn er meer voorbeelden te noemen in de Bijbel van openbaringen van God door middel van dromen. Nu openbaart God zich niet meer door dromen, want we hebben de Bijbel en daarin kunnen we alles lezen over wat we voor ons behoud nodig hebben. Nu zijn dromen bedoeld om gebeurtenissen in ons leven te verwerken.

Dit artikel gaat verder in de GezinsGids van 30 mei