Apparaten als smartphones en tablets zijn verwoestend voor kinderen en jongeren, stelt neuroloog Frank Visscher in de GezinsGids van 16 maart. „Het gebruik en de verkoop van sociale media zijn  ongelimiteerd. Ten onrechte.”

Hoe verwoestend zijn mobiele apparaten voor kinderen/jongeren?

„Jongeren gebruiken massaal sociale media en doen dit doorgaans veel uren per dag. Dit leidt bij te veel kinderen tot slaapstoornissen, concentratieproblemen én overgewicht. Kinderen raken verslaafd: ze kunnen niet meer zonder. Het is een stille epidemie. Over alcohol, tabak en drugs is de overheid duidelijk: inperken oftewel streng reguleren, eventueel met sancties en boetes en dat is een goede zaak. Het gebruik en de verkoop van sociale media zijn echter ongelimiteerd, ten onrechte. En dan heb ik het nog niet eens over de inhoud van al die filmpjes en boodschappen.

Wat is het effect van mobiele apparaten op de hersenen van kinderen?

„Ik zie veel kinderen met hoofdpijn, chronische moeheid en concentratieproblemen. Het is wel zeker dat het intensieve gebruik van sociale media hierin bij velen een belangrijke rol speelt. De massale verslaving is iets van de laatste jaren. Later zullen de gevolgen nog duidelijker worden. Kinderen worden niet meer uitgedaagd om te bewegen, om te lezen en te fantaseren en om elkaar op te zoeken voor spelletjes en gesprekken. Juist deze bezigheden zijn belangrijk voor een goede ontwikkeling van de hersenen.

Gekscherend gebruik ik wel de term LDD-syndroom: van te veel sociale media (en TV) krijg je het LDD–syndroom, oftewel je wordt Lui, Dik en Dom.”

Hebt u aanbevelingen ?

„Ja, allereerst: goed voorbeeld doet goed volgen: wees zelf ook restrictief. Vervolgens: stel paal en perk. Veel ouders durven die confrontatie niet goed aan. Bij alcoholgebruik is bewezen dat late introductie en beperkingen door ouders vruchten afwerpt. Als derde aanbeveling: Peuters en kleuters niet langer dan 15-30 minuten per dag achter het scherm laten zitten. Pubers maximaal 1 tot 2 uur per dag scherm-expositie naast hun huiswerk. En tot slot: Maak afspraken met mede-ouders. Eén lijn trekken helpt.”