Haastig toetsen je vingers ‘1-1-2’ in en dan druk je op ‘bellen’. Welke raderen komen daarmee in beweging? Terwijl de telefoons rinkelen en op de achtergrond een ambulancemedewerker druk staat te gebaren, vertelt Herman van Eckeveld rustig over zijn werk in de meldkamer. „Je kunt gaan stressen, maar dat leer je wel af.”

„ON5403, een melding van een overval in Geldermalsen. Graag met spoed die kant op!” Geconcentreerd kijkt de centralist naar het scherm voor hem. Zijn collega, Herman van Eckeveld (28), verzamelt intussen meer gegevens en signaleert waar alle politieauto’s zich op dat moment bevinden. De eenheden die met toeters en bellen onderweg zijn, krijgen van hem meer informatie.

Herman werkt als centralist op het Operationeel Centrum – ook wel bekend als de meldkamer – van de politie in het district Gelderland-Zuid. Hiervandaan wordt een groot gebied aangestuurd: van Vuren tot en met Millingen aan de Rijn en van Everdingen tot aan Mook. Tientallen collega’s van de politie en centralisten van de brandweer en ambulance behandelen hier, in tweetallen, alle 112-meldingen van de regio rond Nijmegen. Heftige meldingen soms, waar iedere seconde bij telt… En juist dat was voor Herman de reden om bij de politie te solliciteren. „Ik wilde iets bijdragen aan de maatschappij, het verschil kunnen maken voor een ander.”

„De collega naast mij – je werkt altijd in tweetallen – kreeg iemand in blinde paniek aan de lijn. Die bleek te zijn overvallen. Je wilt geen seconde verliezen en proberen de daders te pakken. Terwijl mijn collega dan probeert zo veel mogelijk informatie over de overval, de daders en de vluchtauto te verzamelen, en tegelijk het slachtoffer kalmeert, stuur ik via de portofoon verschillende eenheden die kant op. Ik check direct wat mogelijke vluchtroutes zijn en stuur de auto’s aan zodat alle wegen dichtzitten…

We kregen gelukkig een behoorlijk uitgebreid signalement van de daders. Een andere collega schakelde Burgernet in en we vroegen de heli te assisteren. Je voelt met elkaar dat we ze te pakken moeten krijgen…

Lees meer over “Nood aan de man” in de GezinsGids van 23 november 2017.