Buren met vijftien blaffende honden die nooit uitgelaten worden of een buurvrouw die meteen begint te schelden als de kinderen iets luidruchtiger spelen. Je kunt je huis een heerlijk plekje vinden, maar negatief contact met de buren kan veel bederven. Tom (29) en Martha (27) en Harm (36) en Chantal (34) weten er alles van. „De stank uit hun tuin is misselijkmakend.”

Met veel plezier woonden Tom en Martha in hun nieuwe huis. Totdat ze twee jaar geleden nieuwe buren kregen. „We plaatsten samen met hen een schutting en dat ging op zich prima. Ze hadden toen vier honden en de overlast viel mee,” vertelt Tom. „Maar op een gegeven moment begon het te stinken en dat werd steeds erger. We ontdekten dat ze de honden niet uitlieten, maar ze wel loslieten in de tuin. De poep ruimden ze op, maar de urinelucht werd steeds sterker. Verder hoorden we steeds vaker geblaf. De dieren reageerden bijvoorbeeld ook als wij de tuin in kwamen.”

Tom en Martha stuurden via Facebook een berichtje naar de wijkagent, waarin ze aangaven dat ze alles geprobeerd hadden om het probleem om te lossen, maar dat ze niet verder kwamen. „De wijkagent bezocht daarop onze buren en hij begreep ons meteen. Hij zag vijftien honden.

Ook Harm en Chantal ervaren overlast door hun buren. „Toen we een paar jaar geleden verhuisden, namen we de trampoline mee en gaven die meteen een plekje in onze nieuwe tuin. Dan konden de kinderen in ieder geval lekker spelen,” legt Chantal uit.

Nietsvermoedend waagden de kinderen een sprong op de trampoline, maar al snel kwam daar commentaar op. „Vanachter de schutting riepen de buren dat ze zachter moesten doen. Ook betoogden ze dat een trampoline niet in een tuin thuishoort, maar bij een kinderboerderij of in een speeltuin. Als de kinderen in de zomer in het zwembadje gaan, gaan ze ook vaak tekeer. Ze vinden het te veel herrie en laten dat duidelijk weten.

Lees meer over ‘Bonje met de buren’ in de GezinsGids van 26 mei 2017.