De populaire koekjes van Oreo kun je ook heel gemakkelijk zelf maken. Dit recept is glutenvrij, maar je kunt het ook gewoon maken met bloem. Dat wordt smullen van koekjes van eigen deeg!

tekst en beeld W. Morren-Klinck

Voor ongeveer 25 koekjes:

Koekjesdeeg: 200 gram roomboter, 200 gram glutenvrije havermeel, 100 gram amandelmeel, 40 gram cacaopoeder, 80 gram kokosbloesemsuiker, 1 ei, ½ theelepel wijnsteenbakpoeder, snufje (Keltisch) zout

Vulling: 150 gram roomboter, 1 theelepel vanillepoeder (of merg uit een vanillestokje), 2 eetlepels imkerhoning

Bereiding:

Kneed alle ingrediënten voor het deeg tot een bal. Laat deze zo’n 30 minuten rusten in de koeling.

Verwarm de oven voor op 160 graden. Rol het deeg uit en steek er ongeveer 50 ronde koekjes uit van +/- 5 centimeter doorsnede. Leg de koekjes op een bakplaat en bak de koekjes in 10-15 minuten af in de oven. Uit de oven zijn ze wellicht nog een beetje zacht, maar bij het afkoelen worden ze hard en bros. Laat volledig afkoelen.

Klop ondertussen de ingrediënten voor de vulling tot een botercrème. Mix minimaal 10 minuten voor een mooie, stevige crème. Doe de botercrème in een spuitzak met een glad spuitmondje. Spuit op één koekje een dot crème en plak er een tweede koekje tegenaan. Duw tot de crème mooi uitloopt naar de rand, maar wel binnen het koekje blijft. Ga zo door tot alle koekjes op zijn. Bewaar de koekjes in de koelkast zodat de crème stevig blijft.

Tip: Hoeven de koekjes niet glutenvrij te zijn? Je kunt ze ook maken met bloem of volkorenmeel. Gebruik dan 300 gram bloem of meel. Je kunt ook een gedeelte vervangen door amandelmeel, dat maakt de koekjes lekker bros.

Dit recept verscheen in de GezinsGids van 25 februari 2021.