Tekst en beeld W. Morren-Klinck
Pompoenquiche met geitenkaas
Ingrediënten voor een quichevorm van 22 centimeter doorsnede:
- 1/2 pompoen
- 2 rode uien
- 6 plakjes (spelt)bladerdeeg
- 100 gram zachte geitenkaas
- 2 takjes verse tijm
- 3 eieren
- 100 milliliter (haver)room
- Keltisch zout en peper
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Was de pompoen en snijd deze in dunne partjes. Zelf gebruik ik ook de schil van de pompoen, maar je kunt ‘m er ook af halen. Maak de ui schoon en snijd deze ook in partjes.
- Verdeel de pompoen en ui over een bakplaat en besprenkel met wat olie, peper en zout. Schuif in de oven en rooster in zo’n 20 minuten gaar.
- Bekleed een quichevorm met het bladerdeeg. Breng een blindbakvulling aan*. Bak de bodem zo’n 20 minuten blind.
- Verwijder de blindbakvulling. Verdeel de pompoen en ui in de quiche samen met wat tijm. Klop de eieren luchtig met de room en wat zout en peper. Schenk over de quiche.
- Brokkel de geitenkaas over de quiche. Schuif in de oven en bak gaar in ongeveer 30 minuten. Besprenkel de quiche voor serveren eventueel met wat druppeltjes biologische honing en verse tijm.
Blindbakken: Blindbakken is een techniek die wordt gebruikt om quichebodems of taartbodems te garen. Bij blindbakken wordt eerst de bodem gebakken en – indien nodig – daarna pas de vulling.
Doe hiervoor het deeg in je vorm. Dek af met bakpapier. Vul de taart nu met een keramische blindbakvulling, gedroogde peulvruchten of rijst. Bak de bodem in de aangegeven tijd.
Verwijder de bakvulling. Peulvruchten of rijst kunnen niet meer gegeten worden, maar wel vaker gebruikt worden voor het blindbakken.
Dit recept verschijnt in de GezinsGids van 20 oktober 2022 D.V.