Deze pruimen-kruimeltaart is een heerlijke friszoet tussendoortje. Voor als er visite komt, voor op zondag in je gezin of om als lekkers weg te geven. Maak ‘m in een handomdraai zelf met dit heerlijke seizoensfruit.
Tekst en beeld W. Morren-Klinck
Ingrediënten voor een vorm van 20 centimeter:
Voor het deeg: 150 gram (spelt)bloem of -meel*, 125 gram hazelnootmeel** (of gebruik amandelmeel), 125 gram koude roomboter, 1 ei, 100 gram suiker (of vervanger naar keuze)
Voor de vulling: 400 gram pruimen zonder pit, of ander zacht fruit zoals kersen, perzikken, appels etc.
Voor het kruimeldeeg: 75 gram (spelt)bloem of -meel*, 35 gram koude roomboter, 35 gram suiker (of vervanger naar keuze)
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 160 graden.
Kneed de ingrediënten voor het deeg tot een deegbal en laat minimaal 15-30 minuten rusten in de koeling. Vet de bakvorm in of bekleed met bakpapier en verdeel het deeg over de bodem en de rand. Snijd het fruit in stukjes en verdeel over de bodem. Kruimel de ingrediënten voor het kruimeldeeg tussen je vingers tot mooie kruimels. Verdeel de kruimels over het fruit.
Bak de taart 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Serveer de taart eventueel met een lekkere toef opgeklopte room.
Tips
*Eet je glutenvrij? Gebruik dan glutenvrij meel, bijvoorbeeld glutenvrij havermeel of boekweitmeel.
** Hazelnootmeel maak je heel gemakkelijk zelf door hazelnoten fijn te malen tot meel.
Dit recept verscheen in de de GezinsGids van 24 augustus 2023.