Doordeweeks leidt hij een dagblad, op zondag kerkdiensten. Ouderling De Bruijn van de oud gereformeerde gemeente in Nederland te Achterberg put uit de rijke traditie van oudvaders. „In Sint Maartensdijk, waar ik opgroeide, werden altijd oudvaders gelezen, ik weet niet beter.” 

Voor dr. ir. Steef de Bruijn (56) zijn Boston, Halyburton en Krummacher geen onbekenden. Hij leest hun preken geregeld in de eredienst. Datzelfde geldt voor Nederlandse oudvaders als Antonides, Van der Groe en Smijtegelt. Omwille van de eenvoud kiest hij geregeld voor een preek van Wulfert Floor. Voor De Bruijn klinken deze stemmen vanuit vorige eeuwen onverminderd actueel: „Het zijn preken die een klem op het hart leggen.” 

Het luisteren naar preken van vroeger eeuwen geeft inzicht in het denken van die tijd, maar vormt ook een spiegel voor nu. De Bruijn: „De levensernst bij deze schrijvers en het indringend aanspreken van de hoorders kenmerkt hen. Dat gebeurt naar twee kanten toe. Het ontdekkende en ontblotende in hun preken breekt de eigen gerechtigheid af. Maar tegelijkertijd roepen zij op om tot Christus te vluchten. Die twee kanten hebben mij van jongs af aan erg aangesproken.” 

Oudvaders spreken ver voorbij hun eigen levenstijd, door preken die nu gelezen worden. De Bruijn ziet het als een opdracht om die traditie levend te houden. „Ik hoop dat jongeren preken horen lezen en daarbij aanvoelen wat een schatten er liggen in die traditie. Door de namen van deze predikanten te leren kennen, kunnen zij op zoek naar bronnen vanuit de Reformatie en Nadere Reformatie. 

Al op jonge leeftijd kon De Bruijn jaloers worden op beschrijvingen die Gods kinderen gaven van hun Borg en Zaligmaker. „Je mag jaloers worden op de mensen die erover spreken en daardoor leren verlangen naar Hem Die in hun woorden beschreven wordt.

Lees meer over oudvaders in de leesdienst in de GezinsGids van 13 september 2018.