Een verantwoorde huisvriend, iemand die iedereen graag mag. Zo wil de GezinsGids zijn voor zijn lezers. Het RD schreef erover naar aanleiding van ons 75-jarige jubileum.

Tekst Anne Lok-Vader beeld Erik Kottier (RD)

Een gevouwen papier, compleet volgeschreven, met hier en daar een kleine illustratie. Het eerste nummer van De Kleine Gids, voorloper van de GezinsGids, leek meer op een kerkblad dan een kinderblad. En dat terwijl het als kinderblad op de markt verscheen. Het idee kwam uit de koker van A. Jansen uit Haarlem, beter bekend onder het pseudoniem B.J. van Wijk. Door de papierschaarste in de naoorlogse jaren was er weinig te lezen en dus zag hij wel markt voor een kinderblad. Directeur J.P. Otte van uitgeverij De Banier wilde wel een poging wagen. Via het adressenbestand van De Banier, destijds een dagblad gelieerd aan de SGP, werd De Kleine Gids verspreid. Binnen korte tijd lukte het 2000 abonnees binnen te halen.
Interviews stonden in de begintijd niet in het blad. Tegenwoordig valt zo’n 70 procent van de artikelen onder dat genre, vertelt Chris-Jan de Leeuw, huidig uitgever en hoofdredacteur. „Interviews maken een artikel toegankelijk voor de lezer. Alleen het beeld erbij al, dat iemand je aankijkt vanaf de pagina.” Beeld kreeg in de loop van de tijd een grotere plek in de vormgeving. „We proberen vast te houden aan waar we voor staan, maar kiezen wel voor een jasje dat aanspreekt”, zegt De Leeuw.

Lees het complete artikel hier: www.rd.nl/artikel/1022122-plek-voor-75-jarige-gezinsgids-zolang-smartphone-zondags-in-de-kast-ligt