Haar eigen huwelijk kwam via bemiddeling tot stand. Dat bracht haar op het idee om Reformatorische Relatiebemiddeling te starten. „Als ik mensen tot een relatie zie komen, voel ik de blijdschap weer van toen onze relatie begon,” vertelt Janny Dekker (41). „Mensen bedanken mij soms als ze tot een relatie komen of gaan trouwen. Dat waardeer ik natuurlijk erg, maar alle eer is aan Hem Die de liefde schenkt!”

Janny’s man schreef zich in bij een christelijk bemiddelingsbureau en een dag later gaf Janny zich op. „Ik kreeg toen te horen dat er waarschijnlijk al een match was. Ze hadden niet veel mensen met een reformatorische achtergrond in hun bestand, dus ze vonden het heel bijzonder dat wij een dag na elkaar inschreven,” vertelt Janny.

„We spraken af en het klikte. Vrij snel erna trouwden we. Het leek me mooi om een reformatorische relatiebemiddeling op te richten, want die was er toen nog niet.

Ik besloot een opleiding tot datingcoach te volgen, met daaraan gekoppeld dat ik een eigen bemiddelingsbureau op kon starten. Sinds juli 2019 is Reformatorische Relatiebemiddeling een feit. Joëlle Rijksen hielp mij met opstarten en is mijn oproepconsulente in drukke tijden.”

Profiel

Op de eerste dag kwamen er meteen inschrijvingen binnen. „Dat vond ik heel fijn, want het is maar afwachten of mensen belangstelling hebben. Het bemiddelingsbureau blijkt echt in een behoefte te voorzien,” vertelt Janny enthousiast.

„Mensen kunnen zich inschrijven via de website of per telefoon. We maken dan een afspraak voor een intakegesprek. Als het meer dan twee uur rijden is, spreken we af via Skype of ergens halverwege de twee plaatsen.

Aan de hand van het gesprek stel ik een profiel op. Daarin staat bijvoorbeeld hoe iemand is, welk werk diegene heeft en wat de interesses zijn. Voor mezelf zet ik er soms nog wat extra achtergrondinformatie bij over vertrouwelijke zaken die aan de orde kwamen. Dat helpt mij bij het zoeken naar een geschikte match.”

Niet thuiswonend

Deelnemers kunnen ook voorkeuren opgeven. „Sommigen zeggen bijvoorbeeld dat ze graag een rustige of nette man willen, het liefste geen thuiswonend iemand of liever geen gescheiden persoon. Ik houd daar zo veel mogelijk rekening mee, maar dat lukt niet altijd helemaal.

Ik had onlangs een goede match waarvan de man zei dat hij geen gescheiden vrouw wilde. Maar de vrouw was schuldloos gescheiden. Dat legde ik uit en toen kwam het toch tot een relatie,” vertelt Janny.

„Regelmatig gaat het een heel andere kant op dan iemand in gedachten had. Dat vind ik mooi om te zien.

Soms geven mensen heel gedetailleerde voorkeuren op. Dat mag, want ik vind niet snel iets raar. Ieder mens heeft z’n eigenaardigheden,” glimlacht ze.

„Ik hoorde bijvoorbeeld dat iemand liever geen boer wilde, dat de ander het liefste bruine ogen moest hebben of maximaal negentig kilo mocht wegen. Dan zeg ik er wel bij dat ik niet weet of het gaat lukken om een geschikte match te vinden met zulke specifieke wensen.”

Match

Als het profiel compleet is, zoekt Janny tussen de inschrijvingen naar een match. „Wie zou hierbij passen? Soms zijn er meerdere geschikte personen en ben ik er wel een paar dagen mee bezig. Ik denk erover en probeer ervoor te bidden.

Als er een geschikte match is, bel ik beide deelnemers. Na akkoord mail ik de profielen naar de deelnemers. Dan trek ik me terug en laat het verder aan hen over om met elkaar in contact te komen,” legt de bemiddelaar uit.

„Het is overigens niet altijd zo dat die personen ook daadwerkelijk voor elkaar bestemd zijn. Soms is er geen klik of komt de liefde er niet bij en komen ze bij me terug. Dan hebben we een evaluatiegesprek. De informatie die daaruit komt, neem ik mee naar een eventueel volgend voorstel.”

Tekst C.A. Schipaanboord-de Vos Beeld Anneke Vat

Dit is een voorproefje. Het complete interview – ook met Hendrik en Cora – verschijnt in het nummer van 26 augustus 2021 D.V.