De kilo’s vliegen eraan en wat je ook doet, ze gaan er niet meer vanaf. De mensen hebben hun mening klaar. Rianne Vermeer* weet er alles van. „Oordeel niet te hard over dikke mensen.”

Jarenlang voerde ze een strijd tegen haar gewicht. Rianne: „Natuurlijk ondernam ik allerlei pogingen om te lijnen. Maar de strenge diëten hadden niet veel resultaat. En daarna vlogen de kilo’s er weer aan. Je ziet dan mensen om je heen, van wie je denkt: zo zou ik ook wel willen zijn. Het maakte me soms verdrietig. Al probeerde ik altijd om optimistisch te blijven. Gewicht is tenslotte niet alles. Het mag niet je eigenwaarde beïnvloeden. Ik probeerde er het beste van te maken. Je hebt er mee te leven.” 

Oordeel niet te hard

„Soms kreeg ik een dreun door een opmerking uit de omgeving. Mensen denken dat de strijd tegen obesitas makkelijk is. Dat het overgewicht afneemt, als je maar minder snoept. En áls je dan een keer meesnoept voor de gezelligheid, wordt dat idee direct bevestigd. Zo van: ‘Ze doet er niks tegen’. Dat zijn mokerslagen. Ook goedbedoelde raadgevingen kunnen zo voelen.

Besef dat iemand die ernstig overgewicht heeft, er vaak weinig aan kan veranderen. Nieuwe inzichten laten zien dat het mede een genetisch bepaald probleem is. Weet welke strijd iemand te voeren heeft.

Ik wil mensen oproepen om niet zo snel en hard te zijn met hun oordeel over dikke mensen.”

Lees meer over de strijd tegen overgewicht in de GezinsGids
van 9 mei 2019.