Tekst en beeld W. Morren-Klinck

Smullen met een hoofdletter S! Deze smakelijke, frisse salades maak je makkelijk zelf voor bij een heerlijke lunch of als smeersel op een toastje of cracker tussendoor. De onderstaande recepten vind je alleen online, de aanvulling (tonijnsalade, selleriesalade, eisalade met bieslook en farmersalade) verschijnt exclusief voor abonnees in de GezinsGids van 23 september 2021 D.V. en wordt niet online geplaatst. Aan de slag met deze smakelijke verianten!

Kip-satésalade

Ingredienten voor ongeveer 250 gram:

  • 1 kipfilet
  • 6 eetlepels satésaus*
  • 50 gram witte kool of spitskool
  • 2 eetlepels pinda’s
  • 1 eetlepel mayonaise of crème fraîche
  • optioneel (Keltisch) zout en peper

Bereiding:

Kook de kipfilet gaar in water of (kippen)bouillon. Laat de kip afkoelen. Maak de satésaus volgens het recept op deze pagina. Snijd de kool heel fijn en kook beetgaar in ongeveer 5 minuten. Giet de kool af en laat afkoelen. Hak de pinda’s grof.

Snijd de kipfilet fijn en meng met de satésaus, de kool, de pinda’s en de mayonaise of crème fraîche.  Maak de salade op smaak met zout en peper voor zover nodig. Bewaar de salade in de koeling tot gebruik. 

*Satésaus

Ingrediënten:

  • 200 milliliter kokosmelk
  • 3-4 eetlepels 100% pindakaas of notenpasta
  • 2 eetlepels tamari of sojasaus
  • 1 eetlepel palm- of kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel sambal
  • 1 theelepel knoflookpoeder

Bereiding:

Doe de kokosmelk in een steelpan. Schep de pindakaas hierbij en breng dit roerend aan de kook tot de pindakaas is opgelost in de melk. Breng op smaak met sambal, tamari en knoflook en eventueel de kokosbloesemsuiker. Laat de saus even pruttelen en voeg eventueel nog wat water of kokosmelk toe als de saus te dik is of een beetje pindakaas als de saus te dun is.

Kip-kerriesalade

Ingredienten voor ongeveer 250 gram:

  • 1 kipfilet
  • ½ appel
  • 2 augurken
  • 1 dunne plak verse ananas
  • 2-3 theelepels kerriepoeder
  • 1 theelepel tomatenpuree of tomatenketchup
  • 1 eetlepel yoghurt of crème fraîche
  • 2 eetlepels mayonaise
  • (Keltisch) zout en peper naar smaak

Bereiding:

Kook de kipfilet gaar in water of (kippen)bouillon. Laat de kip afkoelen. Snijd de appel, augurk en ananas in heel fijne blokjes. Snijd de kip in reepjes of kleine stukjes. Meng de kip met de rest van de ingrediënten en maak op smaak met zout en peper. Bewaar de salade in de koeling tot gebruik. 

Kip-mangosalade

Ingredienten voor ongeveer 250 gram:

  • 100 gram gerookte kip
  • 100 gram mango
  • 2 eetlepels (ongezouten) pistachenoten
  • 1 theelepel peterselie
  • 1 theelepel bieslook
  • ½ theelepel kerriepoeder
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel yoghurt of crème fraîche
  • (Keltisch) zout en peper naar smaak

Bereiding:

Snijd de kip en de mango in heel fijne blokjes. Hak de pistachenoten fijn. Meng alle ingrediënten door elkaar en maak op smaak met zout en peper. Bewaar de salade in de koeling tot gebruik. 

Zalmsalade

Ingredienten voor ongeveer 250 gram:

  • 1 blikje zalm
  • 1 eetlepel tomatenpuree of tomatenketchup
  • 1 gekookt ei
  • ½ theelepel mosterd
  • 1 theelepel peterselie
  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel yoghurt of crème fraîche
  • (Keltisch) zout en peper naar smaak

Bereiding:

Prak de zalm fijn met een vork. Snijd het ei in blokjes en voeg deze toe met de overige ingrediënten. Maak op smaak met zout en peper. Bewaar de salade tot serveren in de koeling.

Deze saladerecepten horen bij een viertal recepten dat exclusief in het nummer van 23 september 2021 D.V. geplaatst wordt. De hierboven genoemde recepten verschijnen niet in het nummer.