Meestal is het de onverwachte ontmoeting die schrik aanjaagt. Ook het uiterlijk van veel spinnen is nu niet direct aantrekkelijk. Reden genoeg om spinnen tot ongewenste gasten te verklaren. Bekijk je ze echter goed, dan bezitten ze een monsterlijke schoonheid.

Wie van een afstandje toekijkt hoe een kruisspin haar web bouwt, zal ongetwijfeld meer bewondering krijgen voor deze vaak gehate diersoort. Let vooral eens op de afstand die dit kleine dier aflegt om de spandraden vast te maken en de manier waarop ze dit doet. Vervolgens wordt tussen de spandraden de buitendraad gespannen. Hieraan worden de spaakdraden vastgemaakt en daarna worden de spaken verbonden met in cirkels lopende kleverige vangdraden. Om het geheel klaar te krijgen worden er hulpdraden gesponnen die na gebruik weer worden opgegeten.

Gezien de dikte is zo’n draad onvoorstelbaar sterk. Als je met dit spinsel een kabel zou kunnen maken, dan zou die vele malen sterker zijn dan een even dikke staalkabel. Hierdoor is het mogelijk dat een kruisspin zich aan een met het blote oog nauwelijks zichtbaar draadje kan laten zakken. En even later klimt zij langs datzelfde draadje weer omhoog. Wetenschappers zijn al jaren bezig om de samenstelling en vorming van deze spindraden te bestuderen om met die kennis sterkere vezels en kabels te kunnen produceren.

Lees meer in de GezinsGids die verschijnt op 10 november D.V.