Tekst W. Verhelst beeld Anneke Vat-Pul


Altijd maar druk, druk, druk. Hoe houd je dan stille tijd? En waarom is het nuttig? Is het nog wel van deze tijd, je zo een moment helemaal afzonderen? Ouderling Cornelis de Leeuw (32) geeft adviezen aan jongeren (in de GezinsGids van 24/8) en Annedien Jansen (22) vertelt (in dit artikel) hoe zij haar stille tijd indeelt. „Stille tijd is contact zoeken met de Heere. Hij heeft ons die tijd gegeven en daaromheen moeten we onze dagelijkse verplichtingen plannen.”

Hoe houd je stille tijd?
„Dat doe ik aan het begin en aan het einde van de dag. ’s Ochtends neem ik een makkelijker stukje om over na te denken en ’s avonds neem ik een lastiger stukje. ’s Avonds heb ik namelijk meer concentratie en kan ik beter nadenken over wat ik heb gelezen. Op zondag lees ik één hoofdstuk uit een ‘goed’ boek. Op dit moment lees ik het boek Jong zijn in twee werelden. Dan lees ik het hoofdstuk door en beantwoord ik de vragen die aan het einde van het hoofdstuk staan.”

Wanneer ben je begonnen met stille tijd?
„Zelfstandig ben ik daarmee begonnen nadat ik van het mbo kwam. Ik had geen huiswerk meer en hoefde niet meer te leren. Die druk had ik niet meer, waardoor ik tijd had om met andere dingen bezig te zijn.

Nu ik erop terugkijk, had ik het eerder zelfstandig op kunnen pakken. Ik zie dat mijn Bijbelkennis erop vooruitgaat – die kun je niet vroeg genoeg hebben. Dat werkt in je voordeel voor de godsdiensttoetsen en bij de catechisatielessen. Maar dat niet alleen, je kunt er zeker ook beter door luisteren in de kerk. De geschiedenissen komen je bekend voor, waardoor je je aandacht er beter bij kunt houden.”

Hoe deel je stille tijd in op vakantie?
„Van tevoren maak ik foto’s van mijn dagboekstukjes en de Bijbelgedeeltes die erbij horen. Mijn telefoon gaat in ieder geval mee op vakantie, dus dan heb ik dat al bij de hand. Op de momenten dat ik dan alleen ben en even rust heb, neem ik de tijd om hiermee bezig te zijn en de stukjes te lezen en te overdenken.”

Heb je tips voor andere jongeren?
„Bid hardop en kies (dag)boeken die je goed begrijpt. Gebruik de Bijbel met uitleg. Neem boeken die je helpen om moeilijke woorden uit de preek of in je (dag)boek beter te begrijpen, bijvoorbeeld het boekje van N. Verdouw: Ik begrijp het! Leg verder je telefoon weg – bijvoorbeeld aan de oplader – als je die niet nodig hebt voor je dagboekstukjes of Bijbel. Dan heb je er geen omkijken naar en kun je je concentreren.”

Dit artikel verschijnt in de GezinsGids van 24 augustus 2023 en is onderdeel van een groter artikel over ‘stille tijd houden’.