Tekst T. Westerbeke Beeld Hanno de Vries

Hoe kies je een opleiding? Waar let je op? En hoe belangrijk is een goede keuze? Decaan Henk van Dongen (in de papieren GezinsGids) en leerling Cathinka van Gurp (17) vertellen. Cathinka zit in havo 5 op het Calvijn College in Goes. Na haar examen gaat ze verpleegkunde studeren in Vlissingen, heeft ze besloten. „Ik heb meeloopdagen gevolgd om bevestiging te krijgen. En op kamers wil ik niet, dus daarom koos ik voor Vlissingen.”

De laatste schoolperiode is voor Cathinka begonnen, de examens komen er bijna aan. Straks, als ze hopelijk haar diploma op zak heeft, is het tijd voor een volgende stap. „Verpleegkunde wordt het,” vertelt de havoleerling.

Dat ze voor dit vak wilde kiezen, stond voor Cathinka al lang vast. „In klas 3 moest ik een vakkenpakket kiezen. Toen heb ik biologie en scheikunde meegenomen in m’n pakket. Niet dat die vakken verplicht zijn voor de vervolgopleiding, maar de kennis is toch handig voor later.”

Hoewel het besluit voor Verpleegkunde vaststond, oriënteerde Cathinka zich breed. „Ik wilde zeker weten dat de opleiding bij mij past. Daarom heb ik meeloopdagen gedaan in een ziekenhuis en een verzorgingshuis. Vooral het ziekenhuis sprak me erg aan. Het voelde als een bevestiging om Verpleegkunde te gaan doen.”

Vlissingen

Over de school dubde Cathinka langer. „De meesten die voor een opleiding Verpleegkunde kiezen, gaan meteen voor de Hogeschool Zeeland (HZ) in Vlissingen. Maar ik wilde niet automatisch doen wat mijn vriendinnen doen. Ik wilde breder kijken.

De opleiding Verpleegkunde wordt ook in Breda aangeboden. Op allebei de scholen ben ik wezen kijken en de sfeer was bij allebei fijn. Een pluspunt aan de HZ vond ik dat studenten bij stages vaak in Zeeland een plekje kunnen krijgen. Zou ik naar Breda gaan, dan kom ik voor een stage toch al snel in Brabant terecht.”

De keuze staat voor Cathinka daarom nu helemaal vast. Ze heeft zich ingeschreven bij Verpleegkunde in Vlissingen. Met een glimlach: „Ik wil graag thuis blijven wonen, dus Vlissingen is ook lekker dichtbij.”

Zelf regelen

Dat niet iedereen zo zeker is van de keuze voor een vervolgopleiding, beseft Cathinka goed. „Ik ben zo blij dat ik weet wat ik wil. Mijn vriendin wist tot een half jaar geleden nog niet wat ze wilde. Dan krijg je op den duur echt stress.

Je ziet ook vaak dat klasgenoten wel weten wat ze níét willen, maar niet wat ze dan wél willen. Hier op school worden we goed begeleid. De oriëntaties moeten we zelf regelen. Je kunt gewoon bedenken wat je interessant lijkt en dan mag je daar een dagje heen.

Op school wordt er wel gestuurd om het niveau te gaan doen dat bij je diploma past. Bij havo wordt een hbo-opleiding aangeraden, bij vwo een wo-opleiding. Dat is logisch, maar soms denk ik: moeten we altijd tot het uiterste gaan? Je kunt ook met hbo beginnen en later in je avonduren een wo-opleiding gaan doen. In stapjes kom je er ook.”

Huishoudschool

Aan de andere kant wil Cathinka haar havodiploma ook graag gebruiken. „Met hbo-verpleegkunde kan ik meteen naar het ziekenhuis. Vanuit school ben ik daarom ook gestimuleerd om hbo te gaan doen.

In mijn omgeving hoor ik juist veel het advies om mbo te doen, vooral bij de oudere generatie. Sommige mensen om mij heen zeggen: kun je niet gewoon naar het Hoornbeeck? Vroeger was er voor meiden natuurlijk ook alleen de huishoudschool en doorleren was niet zo gebruikelijk.”

Cathinka is blij dat ze vrijgelaten is in haar keuze. „Ik ga nu hbo proberen en als het echt te zwaar is, kan ik altijd nog naar het mbo. Maar wat mijn omgeving zegt, vind ik wel heel belangrijk.

Dat is ook mijn advies aan jongeren die nog moeten kiezen. Denk er goed over na en vraag de mening van mensen die jou goed kennen. Dan kom je er echt wel uit.”

Dit artikel verscheen in de GezinsGids van 4 april 2024 als onderdeel van een tweeluik-artikel. In het tweede deel vertelde decaan Henk van Dongen over hoe hij jongeren helpt bij keuzes maken.