Suikervrij eten, het klinkt leuk, maar de stap is zo groot. Hoe begin je ermee? In de GezinsGids van 27 augustus 2020 gaf Williene Klinck een paar concrete voorzetten die het praktisch dichtbij brengen. Het recept voor dit havermouttaartje is er één van.

Ingrediënten voor 4 stuks  

100 gram fijne havermout  40 gram yaconsiroop* 30 gram gesmolten roomboter of ghee eventueel 1 theelepel kaneelpoeder volle kwark of room vers fruit

*Yacon is één van de beste vervangers van suiker. Het houdt de suikerspiegel nagenoeg stabiel. Yaconsiroop is te vervangen door bijvoorbeeld suikervrije abrikozenjam, dadelsiroop of honing van de imker.

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden.

Meng de havermout met de yaconsiroop, de gesmolten boter en de kaneelpoeder tot een deeg. Laat even 20 minuten rusten in de koeling. Vet vier holtes in van een muffinvorm. Duw het deeg in de muffinvormpjes. Zorg dat de zijkanten en onderkant goed bedekt zijn en druk stevig aan met behulp van een theelepeltje zodat je een bakje krijgt. Zet de havermoutbakjes in de oven en bak ze af in ongeveer 15-20 minuten. Laat 10 minuten afkoelen in de vorm en haal de bakjes er voorzichtig uit.   

Vul de bakjes met een vulling naar keuze. Dit kan volle kwark zijn, eventueel gezoet met een klein beetje imkerhoning of lobbig geklopte room. Garneer de taartjes met vers fruit naar keuze. Serveer de taartjes na het vullen direct. De bakjes kun je wel langer bewaren in een goed afgesloten trommel.  

Meer recepten vind je in de GezinsGids van 27 augustus 2020.