Roomboterwafeltjes, pepermuntballen, hopjes, tumtum, boerenklompendrop, kaneelstokjes en stroopsoldaatjes. Alle Oudhollandse snoepjes zijn wel te vinden in de winkel van Evelien van Driesten. Een bezoek aan De Suikertante in Lunteren: „Dit hier is een beetje de nostalgische hoek. Kinderen kunnen hier met een zilveren schaaltje voor een euro aan snoepjes bij elkaar rapen.”
Tekst W. de Jongste Beeld Rosalie Hattem
Evelien van Driesten is geen onbekende in de omgeving: ze is een geboren en getogen Lunterse, hoewel ze momenteel in Harskamp woont. Ze ging in Lunteren op school en genoot er van haar jonge leven, waar snoepjes natuurlijk niet ontbraken: in haar jeugd was het hooguit de tandarts die soms wat bezwaar maakte.
Ze leerde graag en volgde studies en cursussen, waarvan sommige zelfs in de avonduren. De laatste functie voor ze haar eigen winkel kreeg, was als hoofd pr en voorlichting bij een regelgevend bedrijf in de bouw. Ze was een spil in het web en organiseerde graag en veel.
Door innerlijke overtuiging gedreven waagde ze, wat ze noemt, ‘de sprong naar het ondernemerschap’. Evelien: „In 2000 begon ik hier in dit pand De Linnenkamer, een linnenzaak in het hogere segment. Een prachtige winkel, die ik 13,5 jaar heb mogen hebben.
Maar de ontwikkelingen haalden me in. De jonge generatie leeft toch meer in een ‘weggooimaatschappij’. Je koopt tegenwoordig geen goede kwaliteit handdoeken meer, die zeven jaar meegaan. Jongeren willen sneller vervangen, een nieuw kleurtje, een nieuw printje. Veel linnenwinkels in Nederland zijn in de loop der jaren verdwenen, maar gelukkig niet allemaal.
Als je een bedrijfsimago hebt dat je hoog wilt houden, moet je op een gegeven moment een keuze maken. Ik stelde mezelf een limiet: als ik met mijn bedrijfje onder een bepaalde grens zou zakken, zou ik ermee stoppen. En dat was in 2013.”
Tierelier
Met haar achtergrond zou niemand verwacht hebben dat ze tien jaar later midden op de Veluwe een soort ‘Soete Suikerbolwinkel’ zou beginnen. „Ik wist beslist niet hoe het verder moest en ik beken dat het toen best een heftige tijd voor me was.
Wonderlijk genoeg kwam ik in die tijd in contact met een familie in Volendam, die in de snoepbranche werkzaam was. Ze vertelden me in drie dagen alles over de wereld van de zoetwaren. Er ging écht een wereld voor me open.
Op 1 augustus ben ik gestopt met De Linnenkamer en op 1 oktober opende ik De Suikertante. En wat ik niet had kunnen denken en waar ik tot op het laatste moment mijn twijfels over had: het liep vanaf de eerste dag als een tierelier.”
Ze denkt na. „Na inmiddels elf jaar mag ik me nog steeds verheugen in een grote, trouwe klantenkring. Volgend jaar hoop ik het 25-jarig ondernemerschap te beleven. Dan is er in al die jaren wonderlijk gezorgd.”
Bonboneieren
Afgelopen paasdagen was het een drukte van belang in De Suikertante. „We hebben zo’n 170 kilo bonboneieren in 32 smaken weten te verkopen. Zo’n zeven weken voor Pasen, wanneer de leveringen binnenkomen, denk je: hoe krijgen we dat allemaal weg? Maar: mensen vinden het geweldig.
Soms voel je je bijna bezwaard als ze voor veertig, vijftig euro aan bonboneieren meenemen. Maar gelukkig hoeven de mensen ze niet op één dag op te eten,” lacht ze.
Samen met haar trouwe hulpen werkt ze iedere week ook nog 125 soorten ander snoepgoed weg. Onder andere écht drop.
„Kijk naar de dropsoorten: die zijn voornamelijk van het merk Meenk, één van de beste dropfabrieken die Nederland kent. Ze zijn écht onderscheiden van allerlei andere dropsoorten door hun kwaliteit. En je weet: Nederland is een dropland. Je ziet ook dat de mensen daarvoor in de winkel komen. Echte dropliefhebbers herkennen dat onmiddellijk.”
Eén van de wanden van de winkel is bijna geheel ingericht met allerlei toffees en zuurtjes. Evelien: „We hebben veel Engelse luxe toffees, maar ook de Italiaanse Sorini’s in allerlei smaken. Dat zijn chocoladebollen met crème vanbinnen, die bijna niet aan te slepen zijn. Ze worden heel veel besteld door bedrijven, die ze in geschenkverpakking aan relaties of aan het personeel geven.”
Lunterse band met nougat
Een andere wand is vooral voor de kinderen, die al of niet met hun ouders een bezoek brengen aan De Suikertante. „Dit is een beetje de nostalgische hoek. Kinderen kunnen hier met een zilveren schaaltje voor een euro aan snoepjes bij elkaar rapen.
De andere hoek is de hoek met Veluweproducten. Bijzonder is dat Lunteren een speciale band heeft met nougat. Ooit was hier de wereldbekende Marandi-nougatfabriek gevestigd. Deze fabriek is in 2022 pas gesloopt om plaats te maken voor een nieuwbouwproject. Ik vind dat ik het in Lunteren niet maken kan om geen nougat te verkopen.”
In het midden van de winkel staat een twee meter hoge carrousel met allerlei soorten Oudhollands snoep. Menige oudere zal ze herkennen: de sneeuwcaramels, de zoute griotten, zoethoutdrop, de kaneelstokjes, kaneelhompen, salmiakjes, bananenschuimpjes, wijngums en roomboterwafeltjes.
Toch is de afdeling van het Udenhoutse bedrijf Chocolaterie Albèrt, met exclusieve bonbons als speciale delicatesse, de ‘crème de la crème’. Die pakt Evelien vanuit de glazen koeling met speciale handschoenen.
„Dit zijn bonbons van uitzonderlijke kwaliteit. Echt uniek voor de Nederlandse en zelfs voor de Europese markt, zowel de inhoud als de vorm. Iedereen die ervan proeft, moet bekennen dat we hiermee een topproduct in huis hebben,” glimlacht ze. „Die pak je niet zomaar met je vingers…”
Dit artikel is verschenen in de GezinsGids van 13 juni 2024.