Ieder jaar besteedt wijkagent Gerben Algra (34) uitgebreid aandacht aan inbraakpreventie in verschillende Edesche woonwijken. „Gelukkig daalt het aantal inbraken landelijk gezien al jaren. Maar veel bewoners maken het inbrekers nog steeds veel te makkelijk.” 

Als er bij je is ingebroken, doet dat iets met je veiligheidsgevoel, vertelt Gerben Algra. „Daarom noemen we een woninginbraak een High Impact Crime en zetten we eropin om inbraken te voorkomen.” 

Afgelopen najaar organiseerde de wijkagent samen met verschillende partners een preventieactie in Ede. „Ex-inbreker Evert Jansen ondersteunde de actie. Hij struinde op klaarlichte dag drie uur door de wijken. Hij kijkt nog steeds met een oog van een inbreker en ziet heel snel hoe makkelijk het is om bijvoorbeeld in de schuur te komen, ergens op te klimmen of aan huissleutels te komen. Dan blijkt dat heel wat poortdeuren en schuren gewoon open zijn.

Opvallend vaak stonden er fietsen bij het huis met de huissleutel aan de sleutelbos. Evert zette de fietsen op slot en gooide de sleutel door de brievenbus. Deze actie maakte mensen heel bewust van hun gedrag.”

Kliko als ideaal opstapje

’s Avonds volgde een buurtbijeenkomst in het raadhuis waar bezoekers preventietips kregen. „De hele presentatie van Evert was gevuld met voorbeeldfoto’s uit de betreffende wijken waarop de inbraakgevoeligheid te zien was. Hij liet bijvoorbeeld een situatie zien van een uitbouw waar de bewoner een kliko naast heeft staan. Volgens Evert een ideaal opstapje om bij het openstaande raam te komen. 

Sommige aanwezigen reageerden heel verdedigend, maar de meesten schrokken van hun gedrag. Het probleem is vaak dat het al jaren goed gaat, waardoor je minder alert bent op zulke simpele dingen.”

112 bellen

Tijdens de actie met Evert bleek ook hoe weinig sociale controle er soms is. Tijdens de drie uur dat Evert in de wijk liep, kwam er slechts één melding binnen van een verdacht persoon in de straat. Ook op de WhatsApp-groepen bleef het stil. 

Gerben roept mensen dan ook op eerder verdachte situaties te melden. „Zelf ken je je eigen wijk het beste. Als je personen ziet die zich verdacht gedragen in de wijk en vertrouw je het niet, bel dan direct 112. 

Te veel mensen ervaren een drempel om 112 te bellen. Maar 112 is ook bedoeld voor verdachte situaties. En echt, ik rijd liever negen keer voor ‘niets’, dan dat ik die ene keer kom en dat blijkt dat een buurvrouw achteraf wel iemand gezien heeft.” 

Het gebruik van WhatsApp-groepen moedigt Gerben ook aan. „Het is een middel waarmee je de buurt heel snel kunt mobiliseren. Het stimuleert de sociale controle in de wijk en de wetenschap dat er zo’n groep is, kan inbrekers afschrikken.”

Iemand in je kledingkast

Als wijkagent komt Gerben ook vaak bij slachtoffers van een woninginbraak thuis. „Als iemand aangifte heeft gedaan, proberen we binnen twee weken altijd nog even langs te gaan of telefonisch contact te hebben. 

Dan merk je dat mensen er nog steeds mee zitten en bijvoorbeeld minder goed slapen. Het idee dat iemand door jouw kledingkast is gegaan, doet echt iets met je veiligheidsgevoel. 

Wat ik dan probeer te doen? Ik probeer mensen het gevoel van veiligheid weer een beetje terug te geven. Op welke manier, dat verschilt natuurlijk per situatie. Soms vraag ik of ze al contact hebben gehad met Slachtofferhulp, dat kan écht helpen. 

Andere keren probeer ik de angstige gedachten wat te nuanceren. Zo zijn mensen soms heel bang dat inbrekers nog een keer komen, terwijl ze niet vaak twee keer achter elkaar dezelfde woning uitkiezen. 

Of ik kan wijzen op nuttige inbraakpreventie, al is het dan jammer dat het kwaad op dat moment al geschied is.” 

Bewoonde indruk achterlaten

Welke tips heeft de wijkagent om woninginbraken te voorkomen? „Maak het de inbreker zo moeilijk mogelijk. Besef dat een inbreker gefocust is op hoe snel hij binnen kan komen. Dus ga je weg, laat dan een bewoonde indruk achter. Bijvoorbeeld door een lampje – zowel beneden als boven – te laten branden.

Vaak schrikt buitenverlichting met een bewegingssensor ook af. Let erop dat de sensor niet te laag hangt, want dan kunnen ze hem afplakken. En ten slotte is goed hang- en sluitwerk met een keurmerk heel belangrijk. Volg je deze tips, dan maak je de kans dat ze jouw woning uitkiezen kleiner.”​

Lees meer in de GezinsGids van 12 maart, waarin twee vrouwen vertellen over een inbraak in hun woning.