Tekst C.A. Schipaanboord-de Vos Beeld Anneke Vat-Pul
‘Ik ben blij dat je m’n man niet bent’, denkt Johanneke de Braal (36) weleens in contacten met anderen. Ze vindt het prima om single te zijn. Net als Gerarda Bakker (31). Eerlijk vertellen ze hun bevindingen. „Als single kun je meer zorg dragen voor de dingen van de Heere. Tegelijkertijd is dat in 2022 een hele uitdaging.”
Johanneke vindt het ‘prima’ om single te zijn. „Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Het hangt af van je leeftijd en omstandigheden. Ik ben gesetteld en heb een fantastische baan als docent en schoolopleider aan het Hoornbeeck College. Daarnaast heb ik een fijne kerkelijke gemeente, een leuk huis, familie en een sociaal netwerk. Doordat ik me verbonden voel met de mensen om me heen, kan ik genieten van het ongebonden zijn.” Dat was vroeger anders. „Toen ik tussen de achttien en vijfentwintig was, vond ik het lastiger. In die periode maak je belangrijke keuzes, zoals belijdenis doen en kiezen waar je gaat wonen. In mijn omgeving kregen toen ook nog eens veel mensen een relatie. In de loop der jaren kreeg ik een vriendengroep die veelal bestaat uit singles en met wie ik kan afspreken. Dat scheelt.”
Kinderen
Het thema kinderen speelt bij Johanneke niet zo. „Om me heen zie ik dat het voor vrouwen die bijna veertig worden lastig is, omdat je dan op een gegeven moment een grens overgaat, waarop je geen kinderen meer kunt krijgen. Ik zeg weleens voor de grap dat ik in m’n nichtjes en neefjes investeer, want dat is goed voor m’n toekomst. Daar zit natuurlijk wel wat in. Ik denk er weleens over na wie er voor me gaat zorgen als ik oud ben. Er zijn dan geen kinderen die je onvoorwaardelijk liefhebben en naar je omkijken. Overigens sta ik niet echt bekend als een grote kindervriend. Ik vind m’n neefjes en nichtjes enorm leuk en geniet van ze, maar het is niet zo dat ik super graag zelf kinderen zou willen. Dat is hoe ik er nu in sta. Ik weet natuurlijk niet hoe dat over een paar jaar is.”
Camera mee
Ook Gerarda heeft „niet zo’n probleem” met haar single-zijn. „Ik sta er heel open in en ben tevreden met
het leventje dat ik leid. Dankzij mijn single-zijn ben ik heel flexibel. Ik kan veel doen wat voor mijn getrouwde vriendinnen een stuk lastiger te plannen is. Zeker voor hen die kinderen hebben. Als we plannen hebben, moeten zij altijd eerst kijken of hun man kan oppassen. Of ze zitten met slaapjes van hun kind. Daar heb ik nooit mee te maken. Ik kan op een vrij moment altijd op stel en sprong besluiten om lekker een eind te gaan wandelen in de natuur. M’n camera mee en gaan! Ik kan erg genieten van alle mooie dingen die ik dan zie.” Gerarda merkt dat je als single ook vrij bent in je eigen keuzes. „Stel dat ik iets heel anders zou willen, zoals verhuizen naar de andere kant van het land, dan doe ik dat een stuk makkelijker dan wanneer ik getrouwd zou zijn.”
Motor
Johanneke vindt het ook fijn om ongebonden te zijn en vrijheid te hebben. „Je hebt alle tijd en ruimte om jezelf te ontwikkelen, te investeren in nieuwe contacten en te reizen. Ik vermaak me prima alleen. Ik werk met veel plezier en heb verschillende hobby’s. Verder heb ik een motor staan.”
Lachend: „Zulke dingen ga je dan doen. Ik werd dertig en wilde een nieuwe stip op de horizon. Daarom besloot ik mijn motorrijbewijs te halen. Ik rijd er niet vaak op. De ene keer is het te koud, dan waait het te hard en een andere keer moet ik te veel spullen meenemen.”
Ook reist ze graag. „Afgelopen jaar ging ik naar Oeganda voor stagebezoek en reisde ik met studenten
naar Athene. En ik organiseerde eens voor studenten een projectreis naar Lesbos. Dat kostte veel tijd en ik was ook nog eens twee weken van huis. Maar dat kon allemaal omdat ik mijn handen vrij heb.
Een rondreis die ik maakte in Indonesië vergeet ik nooit. We gingen naar Java, Sumatra en Papua. Ik
landde in Papua met een MAF-vliegtuig op zo’n strip bij bergdorpje Nipsan en overnachtte in een huis met alleen koud water uit een tuinslang. Dat staat erg veraf van je eigen leven. Zo kreeg ik er een idee van hoe zendingswerkers daar jarenlang op zo’n afgelegen plek werkten. Ik kreeg er nog meer bewondering voor.”
Extra taken
Als single heb je meer ruimte om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te doen, denkt Gerarda. „Ik weet natuurlijk niet hoe dat is als je getrouwd bent, maar ik vermoed dat ik toch wat makkelijker extra taken op kan pakken. Ik hoef met niemand rekening te houden. Als je getrouwd bent, kan ik me voorstellen dat je
soms een avond allebei niets wilt hebben om met elkaar te kunnen praten.” Lachend: „Zo’n avond heb ik
niet nodig. Ik ben dol op sporten en doe dat een paar keer per week. Daarnaast zit ik op een koor en doe ik de vakantiebijbelclub. Voordat ik het weet, heb ik af en toe alle avonden in de week wat.”
Hardop bidden
Voor Johanneke is zo’n druk bestaan herkenbaar. „Paulus wijst op de voordelen van single-zijn. Als single kun je zorgdragen voor de dingen van de Heere. Tegelijkertijd is dat in 2022 een hele uitdaging. Ik werk fulltime om financieel niet afhankelijk te zijn. Daarnaast heb je het huishouden, wil ik vrijwilligerswerk doen en actief zijn in het sociale leven. Dan heb je nog hobby’s en clubjes, zoals koor. Je hebt als single dus niet automatisch meer tijd voor de dingen van de Heere. Als single heb je daarin – denk ik – juist meer discipline nodig. Ik eet elke week bij m’n zusje en na de maaltijd gaat de kinderbijbel open, zingen ze een liedje en lezen ze zelf nog uit de Bijbel. Dat zit in hun structuur. Ik eet thuis bijna altijd met m’n bord op de bank. Halverwege de maaltijd verstuur ik soms een mailtje of regel even iets anders. Voor ik het weet, ben ik alweer volop bezig. Misschien is het wel makkelijker om als single tijd vrij te maken voor stille tijd. Paulus bedoelt – volgens mij – dat het belangrijk is om in toewijding aan God te leven en je niet af te laten leiden door alles van het dagelijkse leven. Dat is voor zowel gehuwden als ongehuwden
een uitdaging.
Als je getrouwd bent, sluit je de dag misschien samen biddend af. Ik was pas met iemand op reis die
voorstelde om hardop met mij te bidden, omdat ze gewend was om dat ’s avonds zo te doen met haar man. Dat vond ik eerst een beetje raar, maar ik merkte dat het goed is om te doen. Dat probeer ik nu zelf ook hardop te doen. Je bidt dan bewuster.”
Maatje
Al is Gerarda blij met hoe het is, toch heeft ze momenten waarop ze graag een relatie zou willen. „Zeker in de eerste lockdown. Er was niet veel te doen en ik zat vaak alleen thuis. Dat was niet altijd leuk. Soms voelde ik me eenzaam. Dan dacht ik weleens dat het leuk zou zijn om iemand te hebben met wie ik alles kan delen. Gewoon een maatje. Ik heb het ook wel als ik bij bevriende stellen zie wat ze allemaal delen en hoe goed ze het met elkaar hebben. Dat zijn vaak korte momentjes. Over het algemeen heb ik echt geen probleem met het single-zijn.”
Johanneke: „Het ongebonden zijn, heeft iets ‘alleens’. In een relatie, huwelijk of gezin ben je een vanzelfsprekende eenheid. Als single maak je geen onderdeel uit van zo’n eenheid. Ik heb daardoor bijvoorbeeld een hekel aan oud en nieuw. Dan zit iedereen met de familie bij elkaar. Als de klok dan twaalf uur slaat, denk ik: ‘Wat nu?’ Een bruiloft vind ik heel leuk, maar het is ook een feest waarop de liefde gevierd wordt en waarop mensen zich extra verbonden voelen met elkaar. Ik vind het verschrikkelijk om alleen als daggast naar een bruiloft te gaan. Gezinnen hebben in het weekend vaak vanzelfsprekend iets op het programma. Ik moet altijd mijn agenda controleren en zelf iets organiseren als er niets op de
planning staat. Want een heel weekend alleen thuis zitten is niet goed voor me.”
Het complete interview met Gerarda en Johanneke verschijnt in de GezinsGids van 11 augustus D.V.