Tekst A.M. Neels Beeld Gerben en Anneke Vat
Ingrediënten (voor 10 tompoucen):
- 1 vanillestokje
- 250 milliliter volle melk
- 2 eierdooiers
- 50 gram fijne kristalsuiker
- 20 gram maïzena
- 40 gram gesmolten ongezouten roomboter
- 4 gelatineblaadjes
- 500 milliliter slagroom en 5 eetlepels suiker
- 10 plakken bladerdeeg
- 200 gram poedersuiker
- vanille-extract
- roze kleurstof
Bereidingswijze:
Begin met het maken van de banketbakkersroom. Snijd het vanillestokje open en schraap het merg eruit. Doe dit samen met 200 milliliter melk in een pannetje en breng dit aan de kook.
Meng de overgebleven melk, de eierdooiers en de suiker in een kom met een garde. Klop als laatste de maïzena erdoor tot het glad is.
Haal de pan van het vuur. Giet de helft van de melk, terwijl je goed blijft roeren, over het maïzena-mengsel en roer stevig door.
Zet dan de pan weer op laag vuur. Giet het maïzenamengsel terug in de pan met de overige melk en breng het weer aan de kook. Blijf ondertussen goed roeren, totdat het gaat indikken. Het is belangrijk om goed te blijven roeren om klonten te voorkomen.
Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water en los ze hierna in de warme crème op.
Is de room lekker dik, laat deze dan iets afkoelen tot ongeveer 50 graden. Roer dan de gesmolten boter erdoorheen tot deze volledig is opgenomen. Dek het geheel af met vershoudfolie en laat dit de room raken om velvorming te voorkomen.
Klop de slagroom stijf met de suiker. Hou 1/5 deel hiervan apart om straks mee te decoreren. Mix de slagroom door de room op de laagste stand. Zet deze in de koelkast om verder op te stijven.
Verwarm de oven voor op 210 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Snijd de plakjes door de helft en prik met een vork gaatjes in het deeg. Hoe meer gaatjes, hoe mooier het bladerdeeg afbakt. Bak het bladerdeeg in 15 tot 20 minuten goudbruin. Laat volledig afkoelen.
Maak ondertussen het glazuur door in een kom de poedersuiker met een theelepel vanille-extract en het water te mengen. Roer goed door tot het een stevig, maar smeerbaar glazuur is. Voeg tenslotte wat roze kleurstof toe tot het glazuur de juiste kleur heeft.
Leg alle afgebakken bladerdeegplakken klaar en combineer de juiste groottes bij elkaar. Besmeer de helft met glazuur.
Doe de room in een spuitzak met een gekartelde spuitmond. Spuit de room mooi op de andere helft van de bladerdeegplakken. Leg de plakken met glazuur hier bovenop.
Doe de overgebleven slagroom in een spuitzak met een gladde spuitmond en spuit bolletjes als topping op de bovenkant van de tompoucen.
Dit recept verscheen in de GezinsGids van 24 maart 2022 jl.