kinderzitjeOp reis met kinderen

Veel gezinnen leggen heel wat kilometers met de auto af, voordat ze op hun vakantiebestemming zijn. Hoe is het veilig en blijft het gezellig in de auto?

1. Betrek de kinderen bij de voorbereiding van de reis. Ga bijvoorbeeld naar de bibliotheek en neem boeken mee van het vakantieland. Ze hebben de reis er dan voor over.

 

2. Leg duidelijk uit waar de reis naartoe is en neem een kaart mee, zodat kinderen tijdens de reis kunnen zien hoe ver ze nog moeten reizen. Met een papieren centimeter van de bouwmarkt kunnen ze de kilometers ‘afknippen’.

3. Geef elk kind een eigen koffertje/rugzakje met knuffel en boekje, potloodjes en papier, een reisspel en andere vermaakspulletjes.

4. Zorg dat de voorbereidingen op tijd gereed zijn, zodat ouders niet gestrest, maar rustig en ontspannen op weg gaan. Dit zorgt voor rust bij de kinderen.

5. Zorg voor voldoende rustpunten tijdens de reis, zodat kinderen even kunnen bewegen.

6. Zorg voor een prettig verblijf op de achterbank met kussens en dekentjes bijvoorbeeld. Slapen en lekker zitten is erg belangrijk.

7. Met een prachtig verhaal op cd vliegt de tijd!

8. Samen zingen bindt samen.

Extra tips:

1. Zorg voor een veilig autostoeltje en installeer het correct

Zie de verkeersrubriek in deze GezinsGids

2. Pauzeer regelmatig

Vaak wordt gezegd dat een baby niet langer dan twee uur per dag in een autostoeltje mag zitten. Deze limiet geldt als richtlijn om overdreven dagelijks gebruik tegen te gaan. Moet een kind een enkele keer, bijvoorbeeld tijdens de vakantie, langer zitten, dan is dat niet nadelig voor de gezondheid. Natuurlijk is het voor het kind, net als voor de ouders zelf, prettig om regelmatig te pauzeren. Haal het kind dan uit het autostoeltje, zodat het lekker kan bewegen.

3. Houd het kind koel

Denk aan handige accessoires waar het kind veel plezier van heeft gedurende warme dagen en/of langere trips. Een badstof zomerhoes houdt de originele bekleding niet alleen schoon, maar voelt voor het kind prettig koel aan in de hitte. Zorg voor goede zonwering op de ramen aan de zijkant en achterkant (belangrijk als kinderen achterwaarts gericht reizen). En bij het parkeren van de auto is een handdoek of speciale warmtewerende hoes over het autozitje handig. Het kind brandt zich dan niet aan de hete (metaal)delen van het autozitje.