altHelderblauw water, omringd door vriendelijke bergen. Hier en daar getuigt een fier prijkend kasteel van de historie. Wandelpaden leiden door het natuurschoon. Rondom het water zijn schaduwrijke parken, stenen muurtjes, houten steigers en ligweiden, kortom: prachtige plekken om te vertoeven aan het Lac ‘d Annecy in Frankrijk.

Het meer van Annecy dankt zijn naam aan het stadje Annecy, de hoofdstad van de provincie Haute-Savoie in het oosten van Frankrijk. Het is een mooi plaatsje om te verkennen. Door het oude centrum stroomt het riviertje de Thiou. Het water is helder en de bodem is duidelijk zichtbaar. Wie er even de tijd voor neemt, ziet af en toe een vis voorbij schieten. Helderwitte zwanen vermaken zich prima. Al snel valt het oog op een gebouw middenin het water. Het heeft dikke muren en lijkt op een stenen boot, verankerd in de Thiou. Dit levert een pittoresk plaatje op. Het is het Palais de l’Ile, een gevangenis uit de twaalfde eeuw. Maar gevangenen zijn nu niet meer te vinden in Palais de l’Ile. Er zijn nu tentoonstellingen.

Pont des Amours
Het stadje ziet er gezellig uit. Aan de bruggetjes over het water hangen bakken met prachtige bloemen. Overal langs het water zijn terrasjes. Veel gebouwen zijn geel, groen of oranje en geven het stadje een mediterraan uiterlijk. Ook zijn er een aantal mooie kerken te bewonderen, zoals de Cathédrale Saint-Piérre, waar schilderijen hangen uit de vijftiende en zestiende eeuw. Bekend is de Pont des Amours, de brug der liefde. Het is een ijzeren brug aan de kant van het meer, naast het park Les Jardins de l’Europe. Het toont de bouwstijl van ijzerarchitectuur uit 1907. Vriendelijk kabbelend zoekt het water van het Vassékanaal zich er een weg onderdoor. Takken van grote bomen, aan weerzijden van het water, raken elkaar in het midden. Je kunt er heerlijk wandelen. Ook in het park Les Jardins de l’Europe, dat in 1863 aangepland is, is het goed toeven. Hier en daar staan plaquettes met informatie over de grote bomen die voor veel schaduw zorgen. Er staan onder andere reusachtige sequoia’s. Kinderen kunnen zich vermaken in een omheind speeltuintje.

Bergen
Een stukje buiten Annecy staat het Impérial Palace uit 1913. Het prachtige gebouw is tegenwoordig een hotel. Ervoor ligt een mooi park waar vrije toegang is. Kinderen kunnen hun energie kwijt in de speeltuin en het groene gras nodigt uit om een middagje te komen luieren. Veel mensen doen dat, gewapend met een kleedje en een koelbox. Heerlijk in de schaduw, met uitzicht op fleurige bloembedden, het meer en de bergen.

De bergen zijn niet zo hoog als in Zwitserland en Oostenrijk, maar dat doet niets af aan de schoonheid ervan. Voor wat oudere mensen en kinderen is het ideaal om hier te wandelen. Via fatsoenlijke wegen kom je met de auto erg hoog, zodat je niet meer zo hoog hoeft te klimmen om bij een top te komen. Dat kan bijvoorbeeld als je vanuit Veyrier-du-Lac naar Col des Contrebandiers rijdt. Vanaf de parkeerplaats is het nog zo’n tweehonderd meter stijgen naar de Mont Baron. Daarvandaan is het uitzicht op het meer en Annecy overweldigend. Vanaf grote hoogte zie je mensen zich druk maken rondom het water, maar je hoort ze niet. Het turkooiskleurige water glinstert en hier en daar trekken bootjes witte strepen. Wie nog energie over heeft, kan verder wandelen over een bergkam naar Mont Veyrier.
Aan de andere kant van het meer ligt het gebergte Semnoz. Na half uurtje rijden vanaf Annecy, over een rustig, slingerende weg, ben je bij Crêt de Chatillon. Daarvandaan kun je bij helder weer het Mont Blanc massief zien. Ook kun je er heerlijk wandelen. Slome koeien sloffen door de prachtige bloemenweides. Bellen klingelen. Naar beide kanten is het uitzicht prachtig. Even op adem komen? In de berghutten staat de koffie klaar.

 

Meer over Annecy leest u in de GezinsGids van 20 februari.