Tekst G. Plambeck-Beens

Of je nu wel of niet op vakantie gaat, er zijn altijd een aantal weken dat je met het gezin thuis bent. Wat dan te doen? Met deze spellen, puzzels en uitdagingenkun je weer een aantal dagen vooruit. Veel speelplezier!

Slapen in de tuin

Kamperen met een jong gezin is niet altijd mogelijk, maar hoe spannend is het om een tent in de tuin op te zetten en daar een nachtje in te slapen! Daarvoor is niet eens een echte tent nodig.

De kinderen kunnen overdag zelf aan de slag met tuinstoelen, een zeil op de grond en oude kleden eroverheen. Om vocht van buiten tegen te houden, is het handig om ook de bovenkant met zeil af te dekken. Slaapzakken, luchtbedden, knuffel en een zaklantaarn mee en laat de nacht in de buitenlucht maar komen!

Pannenkoeken

Bij een vakantie horen pannenkoeken. Maar die hoef je niet thuis op te eten!

Een stapel verse pannenkoeken blijft zeker een uur warm als je hem goed inpakt. Houd de pannenkoeken tijdens het bakken warm op een pan kokend water en pak ze na het bakken in in vershoudfolie en aluminiumfolie.

Doe er vervolgens een handdoek omheen en zet het hele pakket in een isoleertas. Met bordjes, natte washandjes, stroop en poedersuiker is de pannenkoekenpicknick compleet. Bij een winderige picknick aan het strand verandert de poedersuiker in stuifsuiker, maar dat mag de pret niet drukken!

Regen, regen, regen…

In de zomervakantie schijnt niet altijd de zon. Met iedere regendruppel kan ook de gezelligheid verdwijnen. En als het al dagen regent, is stampen in de plassen voor mama’s wasmachine ook niet leuk meer. Dan kan vast het speelgoed van de buren voor uitkomst zorgen!

Wissel eens voor een dag met het speelgoed van buurkinderen (of wissel met de kinderen zelf). Zorg wel dat het aan het eind van de dag netjes op z’n plaats terugkomt.

Die regen is natuurlijk wel goed voor de natuur, zeker als ze valt na een droge periode. Help samen de natuur een handje door regen te verzamelen voor in de tuin.

Vang bijvoorbeeld regenwater op, zodat je later in de week de plantjes weer water kunt geven. Of probeer met behulp van een lege fles, steentjes en zand een waterfilter te maken.

Een regenachtige dag kun je ook goed vullen door vakantiekaarten te maken en versturen of door het maken van een fotoalbum.

Knapzak

Op een regenachtige dag kun je heel goed activiteiten voorbereiden voor een droge dag verderop in de week. Maak bijvoorbeeld een knapzak van een tak en een theedoek. Vul hem met lekkers en neem hem mee op de wandeling door het bos of naar de zandverstuiving.

Letterspelletjes

In de zomervakantie moet het lezen natuurlijk wel doorgaan, zeker bij jongere kinderen. Dat kan ook op een speelse manier! Staatsbosbeheer geeft leuke spelideeën.

Doe in een steenrijke omgeving bijvoorbeeld het spel ‘galgje’, maar dan door stenen te stapelen. Het ene kind bedenkt een woord en tekent voor iedere letter een stip op de grond. Het andere kind raadt de letters en iedere goede letter komt op een stip te staan.

Zit een letter niet in het woord? Plaats dan een steen op een andere steen, zodat er een steenmannetje ontstaat. Raad het woord voordat het steenmannetje omvalt! Op www.staatsbosbeheer.nl staan nog veel meer leuke spellen voor buiten.

Puzzelen onderweg

Een wandeltocht of fietstocht mag in de vakantie niet ontbreken. Soms kan het best lastig zijn als er in het gezin kinderen zijn die snel vooruitgaan en kinderen die achteraan komen.

Om de kinderen bij elkaar te houden, werkt een speurpuzzel goed. Maak een fiets- of wandeltocht aan de hand van knooppunten.

Hou de knooppunten nog even geheim. Bedenk voor ieder knooppunt een opdracht of raadsel. Eventueel kun je ervoor zorgen dat het goede antwoord op het raadsel het getal is van het volgende knooppunt. Enkele voorbeelden:

  • Tel de getallen van het bouwjaar van de boerderij aan je rechterhand bij elkaar op. Het antwoord is het volgende knooppunt.
  • Hoeveel dieren kun je tellen tussen nu en het volgende knooppunt?
  • Hoeveel torens kom je onderweg tegen?

Oudere kinderen kunnen ook zelf een fiets- of wandelroute uitstippelen aan de hand van een routeplanner met knooppunten.

Meer vakantie-ideeën? Dit is een greep uit een groter artikel in het ZomerNummer van de GezinsGids (7 juli) over vakantie vieren thuis én onderweg.