Wie veel heeft, of dat nu roem of rijkdom is, kan kapers op de kust verwachten. Hoe ga je om met crimineel gevaar om? Hoe beveilig je jezelf daartegen? Ex-inbrekers en beveiligers vertellen hun verhaal.

Bij elkaar zat hij zo’n vijftien jaar in de gevangenis. Zijn eerste inbraak pleegde hij, omdat hij na een week werken een schamel loontje kreeg van twaalf euro. In de gevangenis van Curaçao werden criminelen zijn vrienden. Maar sinds zeven jaar is Siegfried Abrahamsz (54) ‘clean’. Nu geeft hij drugspreventielessen op scholen.

Siegfried: „Als jongen van vijftien jaar vond ik dat ik veel te weinig verdiende bij mijn baas. Daar deed ik stoer over. Ik vatte het plan op om mijn baas terug te pakken,” vertelt Siegfried.

Zo kwam hij tot zijn allereerste inbraak. „Ik wist waar zijn dure spullen lagen. Ik zorgde ervoor dat, toen ik aan het einde van de dag wegging, één van de ramen niet dicht was. Op een onbewaakt ogenblik heb ik toen wat duurdere spullen, wat sieraden, meegenomen. Toen de politie de inbraak onderzocht, werd ik aangemerkt als verdachte. Ik bekende.”

In de gevangenis gebeurde iets opmerkelijks. „Eenmaal in voorarrest kwam ik bekenden uit mijn omgeving tegen. Vreemd genoeg: ineens had ik een plekje in een gemeenschap. Vanaf dat moment hoorde ik voortaan bij de ‘grote jongens’ en bij de cultuur die daar heerste. Ik keek tegen hen op. Ze vroegen me soms ‘klusjes’ voor hen te doen. Mijn leven werd één groot avontuur.

Lees meer over ‘Veilig achter je voordeur’ in de GezinsGids van 12 oktober 2017.