altVeel mannen worstelen met verleidingen op seksueel gebied, bijvoorbeeld door het zien van prikkelende beelden langs de weg. Wat doet dat met hen en hoe ga je als man om met deze gevoelens? Dominee B. Labee, seksuoloog Ben Zijl en Jasper* vertellen. Jasper: „Ik wil mannen aanraden met elkaar erover te praten. Je bent nooit de enige die met verleidingen te kampen hebben.”

Op straat, in reclamefolders, op je beeldscherm en op het schermpje van je telefoon. Verleidingen liggen overal op de loer. Jasper (28) heeft het er moeilijk mee. „Als ik vrouwen zie die uitdagende kleding dragen, kunnen er zomaar gedachtes in mij naar boven komen, zoals dat ik met die vrouw naar bed zou willen. Iedere weldenkende man beseft dat vrouwen dat met hun kleding niet willen uitstralen, toch ben ik dan geneigd om nog eens om te kijken en alles goed in me op te nemen. Vaak slaan zulke gedachten later om in frustratie en vraag ik me af waarom sommige vrouwen niet beter nadenken voordat ze bepaalde kleding aantrekken.”Hij legt uit wat hij onder uitdagende kleding verstaat: „Rokken boven de knie, zeker als vrouwen zitten of fietsen, een decolleté, zeker als iemand bukt, en strakke kleding waarbij wel alles bedekt is, maar de vrouwelijke vormen erg benadrukt worden.”

Pijnpunt

Jasper ziet dat deze kleding ook veel gedragen wordt door vrouwen uit de reformatorische gezindte. „Ik vind dat moeilijk te begrijpen. Voor mijn gevoel zenden ze voortdurend een dubbele boodschap uit. Enerzijds laten ze blijken Bijbelse principes te hebben, zoals op het gebied van werk, kerk en vriendschap. Anderzijds spreekt hun kledingstijl dat tegen,” vertelt hij.
„Als het vrouwen zijn waar ik een familie- of vriendschapsband mee heb, schaam ik me diep als iemand uitdagende kleding draagt. Als je vrouwen in zulke kleding voor het eerst ziet, kunnen ze uitdagend overkomen, maar na een eerste indruk ontstaat pas het complete beeld. Dan ontstaat er respect voor wie iemand is. Uitdagende kleding is dan niet meer een verleiding, maar een pijnpunt. Het is niet prettig als vriendinnen of zussen, met wie ik een goede band heb, een uitstraling hebben die op veel mannen totaal verkeerd over kan komen.”
Hoewel Jasper het fijner zou vinden als alle vrouwen zich netjes zouden kleden, wil hij niet de schuld bij vrouwen leggen. „Zij hebben een verantwoordelijkheid en kunnen de fantasie bij mannen aanwakkeren, maar ik ben voor honderd procent verantwoordelijk voor mijn eigen gedachten en daden. Toen God Adam ter verantwoording riep, gaf Adam zijn vrouw de schuld van zijn eigen zonde, terwijl hij zelf schuldig was,” vertelt hij.
„Jarenlang bekeek ik vrouwen als lustobject en ik raakte verslaafd aan masturbatie. Dit had meer oorzaken dan verleidingen alleen, maar uiteindelijk ligt de oorzaak in mijn zondige hart. De Heere heeft me uit de modder van de zonde willen halen. Hij liet me zien dat ík de zondaar ben. Dan kunnen er veel verleidingen zijn, maar het werd míjn zonde en míjn schuld. Ik moest leren dat ik zonder de Heere niets kan. Nu ben ik vrij van deze verslaving. Dat kan alleen door Christus’ krachten.”

Dit is een selectie uit een artikel dat verscheen in de GezinsGids