Tekst A.M. Neels Beeld Anneke-Vat

Zelfgemaakte frietjes zijn het allerlekkerst. Ook of voorál uit de airfryer! Met dit recept maak je ze in een handomdraai zelf. Knapperig, goudgeel én met een krokant korstje. Gebruik Bintjes, Agria, Désirée voor het beste resultaat. En daarna? In de airfryer! Tast toe – eet smakelijk!

Voor 4 personen

  • 1 kg aardappelen
  • 2 el zonnebloemolie of arachideolie
  • Grof zeezout
  • ½ eetlepel gebroken rozemarijn (optioneel)
  • ½ eetlepel paprikapoeder (optioneel)

Bereidingswijze

Schil de aardappelen of kies ervoor om juist de schil eraan te laten, voor nog meer smaak. Boen de aardappelen dan goed schoon onder de kraan.

Snijd de aardappelen in plakken van maximaal 1 cm dikte en vervolgens in repen in dezelfde dikte. Hoe dikker de friet gesneden wordt, hoe langer het duurt voordat ze gaar zijn. Spoel de gesneden frieten af en laat ze dan minimaal een half uur in een kom met water staan. Hierdoor kan het zetmeel en de suikers uit de aardappel trekken en zullen de frietjes niet zo snel verbranden.

Giet de frietjes vervolgens af in een vergiet. Ze hoeven niet helemaal droog te zijn.

Doe de frietjes in de airfryer en bak ze 10 minuten voor op 150 graden. Schud ze na 5 minuten even goed door elkaar.

Doe de frietjes vervolgens in een mengkom. Voeg de zonnebloemolie of arachideolie toe en strooi er wat grof zeezout en eventueel nog wat gedroogde rozemarijn en paprikapoeder over. Schep dit goed door elkaar.

Doe dan de frietjes terug in de airfryer en bak ze vervolgens op 200 graden in ongeveer 25 tot 30 goudbruin. Schud de frietjes regelmatig even goed om, om lekkere krokante frietjes te krijgen. Tast toe!

Ook bakken in een airfryer? Via deze link kunt u als nieuwe jaar-abonnee of als bestaande abonnee een dubbele airfryer met korting bestellen!