Criminaliteit, jeugdoverlast of een ongeval: Camila van der Staaij (19) schrikt er niet voor terug. De politieagente in opleiding houdt van avontuur, actie en afwisseling. Dat is wel nodig, want haar werk op straat zal straks geen dag hetzelfde zijn. Toch is het niet alleen de spanning die haar trekt in het politiewerk. „Ik wil Nederland graag een stukje veiliger maken, helpen met het oplossen van moeilijke zaken zoals criminaliteit en met jongeren in gesprek gaan.”

Tekst: Thirza Westerbeke Beeld: Hanno de Vries

Het politiewerk vond de negentienjarige uit Benthuizen vroeger al imponerend. „Die politie op motors; dat zag er heel stoer uit,” lacht ze. „Ik houd van actie. Achter ‘boeven’ aanzitten leek me geweldig.”

Inmiddels is Camila beëdigd als politieagent en is ze bijna zover om de straat op te gaan. „Ik zou echt niet kunnen kiezen wat me nu het meeste trekt. Ik heb zin om alles van het vak te gaan zien. Ik ben benieuwd wat de straat me gaat brengen.”

Nabootsen

Nu ze bijna aan de slag mag, kan Camila eindelijk al het geleerde in de praktijk brengen. Na het vmbo deed ze de opleiding Handhaving, Toezicht & Veiligheid, omdat ze nog te jong was om naar de politieacademie te gaan.

Camila: „Dat was al een handige stap richting de politie. Nadat ik de opleiding HTV had gehaald, ben ik samen met mijn klas gaan solliciteren en heb ik de toelatingsprocedure voor hoofdagent gevolgd. Met goed resultaat: in augustus mocht ik met de opleiding in Rotterdam beginnen.”

En daar heeft de agente in spe het naar haar zin. „Ik heb al zo veel geleerd. Heel veel situaties spelen we tijdens de lessen na: een aanhouding, een benaderingstechniek van een vuurwapengevaarlijke verdachte, noem maar op.

De school is er helemaal op ingericht om een casus zo realistisch mogelijk na te bootsen. We hebben bijvoorbeeld een huiskamer, een bar, een speeltuintje en een balie. Vaak komen er ook acteurs bij, waardoor je nog beter voelt hoe het is om met een onbekende persoon te handelen.

En dan nog is elke situatie in het echt weer anders. Je krijgt steeds te maken met dingen die nog nooit eerder zijn voorgevallen. Dat houdt het werk spannend.”

Jeugdoverlast

Tegen het werk opzien doet Camila niet. „Ik kijk er juist erg naar uit. Ik ben benieuwd wat ik allemaal mee ga maken.”

Ze is wel bewust van wat het werk mentaal kan doen. „De impact kan groot zijn. Er zijn ook hulpverleners die er PTSS of iets anders aan overhouden. Maar dat laat me niet tegenhouden. Elk beroep brengt wat met zich mee; dat hoort erbij.”

Haar toekomstige werkgebied – Capelle en Rotterdam-Oost – zal de nodige uitdagingen met zich meebrengen. „Rotterdam-Zuid staat meer bekend om de schietpartijen. In het gebied waar ik ga werken, spelen weer andere dingen. Jeugdoverlast kom je – net als op andere plaatsen – ook daar veel tegen.

Het is een hardnekkig iets. Maar dat trekt me juist, ik wil graag werken aan een oplossing. Bedenken wat we kunnen doen om dit te voorkomen. Meestal begint dat door het gesprek aan te gaan met jongeren. Dan kun je ook als verbinder iets voor hen betekenen. Dat vind ik heel leuk.”

Herkennen

Er zijn nu al veel initiatieven om die verbinding te leggen, zoals voorlichtingen op scholen, vertelt Camila. „Daar brengen we jongeren informatie bij over dingen die ze op straat tegen kunnen komen. We leren ze herkennen wanneer mensen een mes dragen.

Je kunt niet alles voorkomen, maar daardoor maak je mensen bewuster en krijgen ze ook een goed beeld van wat de politie kan betekenen in bepaalde situaties.

Helaas is er weinig tijd om contacten te onderhouden met zulke jongeren. Daarvoor is er ook bij de politie een tekort aan mensen.”

Pepperspray

Voor Camila is dat juist een extra stimulans om toe te werken naar het moment dat ze zelf als agent aan de slag gaat. „Het leuke is dat ik echt samen met m’n klasgenoten hiernaar toe ben gegroeid. We zijn met een groep van de opleiding HTV naar deze opleiding gekomen en nu doen we nog steeds alles met elkaar.

Onze klassen zijn ingedeeld in leerteams, groepen van acht mensen. We staan nu allemaal op hetzelfde niveau en gaan straks met z’n allen de straat op. Dat geeft echt een band.”

Samen met haar klasgenoten oefende ze pas op een casus waarin geweld voorkwam. „We waren verplicht om allemaal een pepperspray-ervaring op te doen.”

Lachend: „Nou, ik kan je vertellen, pepperspray is écht naar spul. Ik had het gevoel dat ik bijna niet meer kon ademen. Dat maakt je wel bewuster van wat je iemand aandoet als je het spul gebruikt. Zo kunnen we straks echt voorbereid de straat op.”

Dit interview verscheen in de GezinsGids van 6 april 2023, samen met een stuk over docent ‘beveiliging’ Jan Doeven van het Hoornbeeck College.