autoStaat het zweet in je handen bij een brandend lampje op het dashboard? Of raak je in paniek bij pech onderweg? Over vrouwen en auto’s worden vaak bijzondere uitspraken gedaan. Die moeten de wereld eens uit. Het is tijd voor een minicursus autotechniek. Speciaal voor vrouwen!

 

Vrouwen die motorolie bijvullen, banden verwisselen en een auto leren slepen. Bosch Car Service van Kuilenburg B.V. in Utrecht organiseert regelmatig een Ladiesday of –night, waarbij vrouwen een workshop autotechniek volgen. „Eén van de eerste keren kwam er een groep netjes opgetutte dames. We zochten toen maar snel wat overalls op,” vertelt Wouter van Kuilenburg lachend.

pech

Al zo’n vijftien jaar deelt Wouter zijn kennis met vrouwen. „Een familielied vroeg of ik zo’n workshop kon regelen voor een vrijgezellenfeest. Dat was zo leuk, dat we besloten het uit te breiden en te professionaliseren. Het eerste deel van de workshop bestaat uit theorie en dan behandelen we verschillende onderwerpen, zoals pech onderweg, schade rijden en brandende lampjes. Na de pauze gaan we banden wisselen, lampjes vervangen en vloeistoffen, zekeringen en bandenspanning controleren,” vertelt Wouter, die de workshop meestal met twee andere collega’s geeft. „Vooraf krijgen de vrouwen een e-mail met de laatste informatie. Daar staat bijvoorbeeld ook in dat ze hun hoge hakken beter thuis kunnen laten. Eén van de eerste keren kwam er een groep vrouwen netjes opgetut binnen. We gingen toen snel op zoek naar overalls. Aan het begin vinden ze het meestal een beetje spannend, maar het wordt vaak heel gezellig. Ze delen bijvoorbeeld ook allerlei ervaringen die ze met auto’s hebben.”

Wouter vindt het leuk om vrouwen wat meer wegwijs te maken op het gebied van autotechniek. „Mannen vertonen altijd haantjesgedrag en denken alles beter te weten. Maar vrouwen zijn heel eerlijk en durven alles te vragen.”

Aan het einde van de avond doen de dames examen. Bij goed resultaat krijgen ze een certificaat.


Vrouwen in het autovak

In het autovak zitten weinig vrouwen. Van Kuilenburg heeft één keer een vrouwelijke monteur gehad. „Ze was een stuk gemotiveerder dan de mannen en kon heel goed met klanten omgaan. Maar toen ze voor de tweede keer zwanger raakte, haakte ze af. Het is fysiek zwaar werk en al die stoffen zijn ook niet echt gezond. Zeker niet tijdens een zwangerschap. Wel nemen steeds meer bedrijven vrouwen aan voor de verkoop. Klanten nemen een vrouwelijke verkoper vaak serieuzer dan een mannelijke. Vrouwelijke klanten vinden het ook prettig om een gesprekspartner op gelijk niveau te hebben. Onze receptionist is een vrouw en klanten nemen op de één of andere manier eerder iets van haar aan dan van ons.”


Advies: Nooit op pad zonder.

– Opgeladen telefoon

– Water

– Een pasje of gegevens van de pechhulp waarbij u aangesloten bent.

– Lifehammer

– Veiligheidshesje

– Passende wielsleutel

– Instructieboekje van de auto

– Gevarendriehoek

– Krik

Meer over (vrouwen en) autotechniek leest u in de GezinsGids van 19 juli.