‘Onze dochter (7 jaar) reageert op alles was ik zeg met heftige boosheid. Ze voelt zich ten opzichte van haar broers en zussen achtergesteld. Ze vindt het bij ons thuis niet gezellig. Ik doe mijn best om alle kinderen gelijke aandacht te geven. Toch lijkt het dat ik bij dit kind iets verkeerd doe. Mijn grootste moeite is eigenlijk dat ik boosheid als zonde zie’. Hoe ga je hier als ouder mee om? In de GezinsGids van 28 april staan een aantal tips.


1. Ga in gesprek: praat niet tégen, maar mét je kind

Wanneer je als ouder je kind wilt leren met boosheid om te gaan, moet je weten wat het denkt en voelt. Het helpt je kind wanneer het ook weet wat jij denkt en voelt. Dit vraagt om communicatie. Praat niet tégen je kind, maar mét je kind.

De Bijbel geeft voorbeelden hoe God omgaat met Zijn kinderen, wanneer ze niet zomaar kunnen volgen in de weg die God met hen wil gaan. Denk aan Abraham, Mozes, Jeremia. De Heere hoort hun vragen en bezwaren en antwoordt hen. Lees ook Spreuken 18:13. ‘Die antwoord geeft, eer hij zal gehoord hebben, dat is hem een dwaasheid en schande’.


2. Leer je kind woorden geven aan boosheid

Voor een kind kunnen de eigen emoties heel verwarrend zijn. Het kan zijn dat ze eigenlijk zelf geen woorden hebben om de emoties onder woorden te brengen. Als ouder kun je het kind leren welke woorden bij emoties passen, door gerichte vragen te stellen. Je kunt het kind leren welk gedrag passend is om de eigen grenzen aan te kunnen geven.

Het is belangrijk dat het kind ook de grenzen van de ander leert herkennen en erkennen. Je kunt samen met je kind een help-oefenboek lezen, om over boosheid na te denken.

Het is belangrijk om met het kind ook stil te staan bij het gedrag en waar dit gedrag vandaan komt. Ted Tripp schrijft daar op een Bijbelse manier over in zijn boek. Als gezin kun je leren dat boosheid niet verkeerd is. Woede en agressie zijn misvormingen van boosheid die ouders in het gezin niet mogen toelaten, omdat dat zonden zijn tegenover God en de naaste.

Lees meer over het omgaan met kinderboosheid in de GezinsGids van 28 april 2017.