altHet is zaterdagochtend, half tien. 22 kleuters zitten verdeeld over drie gymbanken in een kerkzaaltje. Startklaar voor een muzikale ochtend. Onder leiding van Aleida Lassche (19) vormen ze samen een kleuterkoor.

„Wie heeft er thuis geoefend?” vraagt Aleida na de opening met zingen en gebed. Bijna alle vingers gaan de lucht in. „Mooi, daar word ik blij van,” zegt Aleida tevreden. „Wie van jullie ging er gisteravond laat naar bed?” is haar vervolgvraag. Van sommige gezichtjes is inderdaad af te lezen dat het nog wel erg vroeg is. „Om wakker te worden gaan we ‘Hoofd, schouders, knie en teen’ zingen,” zegt Aleida. Het liedje wordt gezongen in diverse varianten, variërend van een harde, stampende olifant tot een erg snelle versie. „Ik ben nog lang niet moe hoor!” roept een meisje enthousiast.


Uitvoering
Het kleuterkoor draait haar tweede seizoen en hoort bij de Stichting Reformatorisch Jeugdkoor Zanglust, die bestaat uit een kleuter-, kinder- en meisjeskoor. Twee keer per jaar geven de kleuters een uitvoering en ook zingen ze op themadagen of in een bejaardentehuis. „Dat vinden ze heel spannend, maar daarna hebben ze hele verhalen!” lacht Aleida. Zij volgt op dit moment de pabo. „Het bestuur kwam met het idee voor een kleuterkoor en vroeg of ik het wilde dirigeren. Ik was gelijk enthousiast! Het eerste jaar was het erg spannend, maar het gaat eigenlijk heel goed.” Aleida krijgt tijdens haar opleiding ook muzieklessen. „Daar komen directietechnieken aan de orde en kun je ook veel vragen stellen. Het lijkt me leuk om in de toekomst een cursus te volgen.”

Dit is een selectie uit een artikel dat verscheen in de GezinGids