‘We willen onze dochter (bijna zes) op zwemles doen. Nu is er best veel verschil in aanbod. Ik hoor sommige ouders over een spoedcursus, andere vinden dat weer helemaal niks. Sommige hoor ik over het zwem-ABC, maar daar vind ik weer best een kostenplaatje aan hangen. Kan de GezinsGids uitzoeken hoe het zit met het zwem-ABC en andere aspecten van zwemles?’ 

De Nationale Zwemdiploma’s worden uitgegeven door Stichting Nationale Raad Zwemveiligheid en bestaan uit het Zwem-ABC en de Zwemvaardigheidsdiploma’s. 

Bij het oriënteren op zwemles kan bij de diverse aanbieders gevraagd worden of zij de Nationale Zwemdiploma’s uitreiken. Is dat het geval, dan voldoet de aanbieder aan de eisen van de Nationale Raad Zwemveiligheid. Zij toetst namelijk de kwaliteit van de bij haar aangesloten aanbieders. 

Het is aan te raden om het complete Zwem-ABC te halen. Volgens de Nationale Raad Zwemveiligheid beheers je dan voldoende vaardigheden om zowel in open water als in zwembaden met attracties veilig plezier te hebben en jezelf eventueel te kunnen redden in onverwachte situaties. 

Ervaringen van ouders

Lieneke: „Ik raad een snelcursus af. Of je moet naderhand wekelijks gaan zwemmen met de kinderen. Mijn ervaring is dat het zwemmen na een snelcursus nog niet is geautomatiseerd en daarom vond ik het achteraf gezien toch niet veilig.”

Magda: „Omdat we schippers zijn, hebben we voor onze kinderen gekozen voor een turbocursus: drie weken lang, vijf dagen per week, drie uur per dag. Dit was in de zomervakantie en wij vonden het ideaal.” 

Lees meer over zwemdiploma’s en ervaringen van ouders in de GezinsGids van 16 augustus 2018.