Werkbeschrijving behorend bij de creatief-pagina’s in de GezinsGids van 9 mei 2019.

Stap 1. Haak van dezelfde wol als je octopus een ketting van 8 lossen, hecht af en knip deze af. Dit wordt het lusje waar de sleutelring aan komt [8]

Stap 2. Haak van de wol voor de ogen een ketting van 3 lossen en knip deze af. [3] (2x)

Leg dit aan de kant.

Het volgende gedeelte wordt gehaakt in spiralen. Aan het einde van iedere ronde wordt er dus niet gesloten. Het is aan te raden om het begin van iedere ronde aan te geven met een stukje wol of met een stekenmarkeerder.

Stap 3. Het lijfje

Ronde 1. Maak een magische cirkel met hierin 6 vasten. [6]

Alternatief. Haak 2 lossen, haak 6 vasten in de eerste losse.

Ronde 2. Haak 2 vasten in iedere vaste [12]

Bevestig het lusje met de sleutelring tussen ronde 1 en 2 en maak deze goed vast. De losse draadjes kun je voor extra stevigheid mee haken. (over de vasten leggen waarin u gaat haken)

Ronde 3. Haak 2 vasten in iedere 2e vaste [18]

Ronde 4. Haak 2 vasten in iedere 3e vaste [24]

Ronde 5. Haak 2 vasten in iedere 4e vaste [30]

Ronde 6 – 8. Haak 1 vaste in iedere vaste [30]

Nu bevestig je de ogen tussen ronde 7 en 8. Over 1 vaste heen. Tussen de oogjes kun je zo veel afstand maken als je zelf mooi vindt. Op het voorbeeld is het 3 vasten uit elkaar. De losse draadjes hiervan kun je meehaken, maar als je donkere oogjes hebt en een lichte octopus kan dit zichtbaar zijn.

Ronde 9. Haak iedere 4 en 5 vaste samen [24]

Ronde 10. Haak iedere 3e en 4e vaste samen [18]

Vul het lijfje en vul verder tijdens het haken.

Tussen elke steek van ronde 11 is het handig om een anders gekleurd draadje mee te weven voor het aan hechten van de pootjes

Ronde 11. Haak iedere 2e en 3e vaste samen [12]

Ronde 12. Haak steeds 2 vasten samen [6]

Hecht af

Er kan nu nog een klein gaatje overblijven. Dit kun je dicht maken door het losse draadje door de buitenste lussen van de vasten te halen en naar binnen te trekken.

Stap 4. De poten

Haak een ketting van 23 lossen. Haak 1 vaste in de eerste losse vanaf de haaknaald. Haak 2 vasten in de volgende losse. Haak in de volgende 19 lossen 3 vasten per lossen en haak weer 2 vasten in de 1 na laatste losse en 1 vaste in de laatste losse. Dit is 1 tentakel.

Bevestig deze in de rij met het contrasterende draadje (ronde 11). Dit doe je door onder een vaste door een lus op te halen en een halve vaste te maken. De andere kant met het losse draadje kun je met behulp van een naald vastmaken. 

De volgende tentakel wordt gemaakt zoals de eerste vanaf de halve vaste van het bevestigen van de eerste tentakel. Je kunt zo veel tentakels maken als je wilt. Het voorbeeld heeft er 6 maar 8 is ook prima mogelijk.