vogelDe winter komt eraan; de gezellige avonden liggen weer in het vooruitzicht. Voordat de open haard aangestoken kan worden vraagt de tuin de nodige aandacht. Een overzicht van de werkzaamheden die nog ‘even’ verricht moeten worden, zodat de tuin klaar is voor de winter.

Zet de niet-vorstbestendige potten en bloembakken op een vorstvrije plaats. Zo vriezen ze niet kapot.
Sluit vóór de eerste nachtvorst de buitenkraan af. Verwijder de druk van de kraan en draai hem helemaal open. Het achtergebleven water loopt zo goed weg. Maak ook de beregeningsinstallatie winterklaar. Dat houdt in: verwijder al het water uit de leidingen. Vergeet ook niet de vijverpomp vorstvrij op te bergen.

Planten


In de herfst en de winter kunnen heesters, rozen en vaste planten zolang het niet vriest geplant worden. In deze periode kunnen ook de hagen met de zogenoemde kale wortels geplant worden.

Snoei


Als de bladeren van de blauwe regen afgevallen zijn, is het goed zichtbaar waar en wat gesnoeid kan worden aan deze klimplant. De gesteltakken (takken die beginnen in de grond) kunnen bijvoorbeeld geleid worden om een pergola. Snoei de overige takken terug tot circa 10 cm. boven een knop.

De bomen kunnen nu prima gesnoeid worden, uitgezonderd de zogenaamde ABC en J-bomen (Acer, Betula, Carpinus en Juglans). Deze kunnen niet gesnoeid worden tussen december en mei, omdat ze dan gaan ‘bloeden’. Bloeden houdt in dat ze het (roodkleurige) sap waarmee de bladeren worden gevoed dan verliezen. Snoei ook de bolbomen in het najaar terug tot circa 40-50 cm. Zo worden de bomen goed beschermd tegen het afbreken van takken bij sneeuwval. [graag afbeelding van een blauwe regen]

Verwijder bij heesters alleen de zieke en dode takken. De gezonde takken geven een mooi wintersilhouet als er rijp of sneeuw op ligt.

Haal alle eenjarige planten weg. Snoei bij de vaste planten alleen de ‘rommelige’ exemplaren af. Laat echter zoveel mogelijk van de plant staan; de afgestorven planten geven namelijk voeding aan de bodem en zorgen voor een goed bodemleven. Verder bieden de takken en bladeren van de plant goede bescherming tegen vorst.

Bladeren

Verwijder alle afgevallen bladeren van het gazon en bestratingen. Dit om verstikking van het gazon en mosgroei op de stoep te voorkomen. Bladeren op verhardingen zorgen voor vlekken en maken de bestrating glad. Laat de bladeren tussen de beplantingen liggen: ze  beschermen de planten tegen de (nacht)vorst. 

Tips


Vergeet de vogels niet en maak speciaal voor hen voederplaatsen. Doe dit in het zicht van een raam, zodat er vanuit huis van het uitzicht op de vogels genoten kan worden.