Deze worteltaart is smeuïg en lichtzoet, met kruidige specerijen. De noten zorgen voor een lekkere crunch en het frisse, lichtzure roomkaasglazuur is een mooie tegenhanger van en aanvulling op de specerijen. Maak deze taart gerust een dag van tevoren, want de tweede dag is hij nog lekkerder!
Tekst en beeld: J.M. Neels-Wisse en Anneke Vat
Ingrediënten:
Voor de cake:
- 250 milliliter zonnebloemolie
- 250 gram bruine basterdsuiker
- 3 eieren
- 3 koppen grof geraspte wortel
- 120 gram grof gehakte walnoten
- 375 gram zelfrijzend bakmeel
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 eetlepels Chinese vijfkruidenpoeder
Voor het citroen-roomkaasglazuur:
- 30 gram zachte boter
- 80 gram roomkaas
- 1 eetlepel fijn geraspte citroenschil
- 250 gram poedersuiker
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakvorm (22 Ø) met bakpapier.
- Klop de olie met de suiker en de eieren tot een dikke massa. Schep dan met een houten lepel de wortels en noten erdoor.
- Voeg daarna de gezeefde bloem, het bakpoeder en de kruiden toe en roer tot alles goed gemengd is.
- Schep het mengsel in de bakvorm en bak in ongeveer 75 minuten gaar.
- Maak het glazuur door de boter met de roomkaas en de fijn geraspte citroenschil luchtig te kloppen. Voer daarna geleidelijk de poedersuiker toe.
- Smeer, als de taart is afgekoeld, het glazuur royaal over de taart.
Dit recept verscheen in de GezinsGids van 12 januari 2023