Honderd dagen honderd procent afvalvrij leven. Deze uitdaging is Annelies Steehouwer-Roodhorst (27) in 2016 aangegaan. „Ik was al een aantal jaren bezig met het aanpassen van mijn levensstijl, zoals het gebruiken van gezonde voeding. De oproep van de gemeente kwam daarom als geroepen.” 

Het is eigenlijk heel eenvoudig, vindt Annelies. „Ik vond het altijd al leuk om naar de markt te gaan, het is ons wekelijkse uitje. Maar sinds het 100-100-100-project ga ik nog liever. Ik neem mijn eigen tassen en bakjes mee, evenals de bijenwasdoek voor de kaas. Eierdozen lever ik in bij de kaaskraam. Groenten en fruit gaan in de tassen. Je kunt bijna alles verpakkingsvrij kopen op de markt.” Lachend: „Die tassen en bakjes geven echt geen rare gezichten meer bij de verkopers, ze zijn er inmiddels aan gewend. En ze vinden het geweldig.”

We krijgen reacties in de trant van ‘Mooi dat jullie dat doen, maar ik begin er niet aan’. Ik vraag me dan af: Is het geen opdracht van God? Als je de uitdaging en de opdracht van het bewust leven inziet, is het wat mij betreft geen opgave. Het geeft juist voldoening.”

Lees meer over “Zuinig op de schepping” in de GezinsGids van 14 september 2017.